Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Pranayama : Η επιστήμη του ελέγχου της αναπνοής.

 
Αποτελεί το βασικότερο συστατικό για την ύπαρξη ενός ανθρώπινου οργανισμού, την εύρυθμη λειτουργία της ψυχής του, αλλά και την παραγωγικότητα της σκέψης του. Η σωστή αναπνοή αντικαθιστά συχνές βλάβες σε ψυχή και σώμα, ενώ η εξάσκησή της αποδεικνύεται σύγχρονη θεραπεία σε μια πληθώρα από ασθένειες που ταλαιπωρούν τον άνθρωπο του σήμερα.
 
Η αναπνοή είναι μια φυσική διαδικασία της ζωής μας, μια αυτόνομη λειτουργία του σώματος μας, την οποία και εκτελούμε ακόμα και αν δε συγκεντρωθούμε σε αυτή. Η pranayama είναι η επιστήμη του ελέγχου της αναπνοής, λαμβάνει μία από τις σημαντικότερες θέσεις στην καθημερινότητα ενός μαθητή της yoga και αποτελείται από σειρές ασκήσεων οι οποίες και αποσκοπούν σε ακμαιότερη φυσική και ψυχολογική κατάσταση. 
 
Κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος yoga, προσπαθούμε να επιτύχουμε πληρέστερη αναπνοή, επιδιώκοντας την αύξηση των ποσοστών οξυγόνου στο αίμα και στον εγκέφαλό μας. 
 
Ο ορισμός pranayama προέρχεται από τις σανσκριτικές λέξεις prana, η οποία και μεταφράζεται ως ζωτική ενέργεια ή δύναμη της ζωής και yama που σημαίνει πειθαρχία ή έλεγχος. Υπάρχει και εναλλακτική εκδοχή η οποία και ορίζει ως δεύτερο συνθετικό, τη λέξη ayama, η οποία και σημαίνει διερεύνηση ή προέκταση. 
 
Η pranayama, μας διδάσκει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αναπνέουμε για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της καθημερινότητάς μας, τόσο σωματικές όσο και ψυχολογικές. Είναι γεγονός πως έχουμε συνηθίσει να αναπνέουμε ρηχά, συνήθως μόνο από το θώρακα, χρησιμοποιώντας στο ελάχιστο τις δυνατότητες των πνευμόνων μας. 
 
Με τις γιογκικές τεχνικές αναπνοής, αυξάνουμε το εύρος των πνευμόνων μας ενώ, λαμβάνοντας σταδιακά περισσότερο οξυγόνο, μαθαίνουμε να αναπνέουμε αργά, με βάθος και επίγνωση. Ως αποτέλεσμα η ελεγχόμενη αναπνοή, μας βοηθά να μειώσουμε τις τοξίνες, να νιώσουμε καλύτερα, ενώ το σημαντικότερο είναι πως λειτουργεί ως μέσο πρόληψης στην καταπολέμηση σύγχρονων ασθενειών. 
 
Δεδομένου ότι τα περισσότερα φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του άγχους, του στρες, της αγοραφοβίας ή των κρίσεων πανικού συνοδεύονται από ανεπιθύμητες ενέργειες, αλλά συχνά και από εθισμό, όλο και περισσότεροι ασθενείς αναζητούν τη λύση στον ίδιο τους τον οργανισμό και συγκεκριμένα στην αναπνοή τους.
 
Η κρίση πανικού, για παράδειγμα, είναι μία απότομη αίσθηση έντονου άγχους, ψυχολογικής διέγερσης, φόβου, αδιαθεσίας η οποία κυρίως σχετίζεται με μια ποικιλία νοητικών και σωματικών συμπτωμάτων. Μπορεί να αισθανθείτε ανησυχία, ναυτία, αίσθημα ασφυξίας, πνιγμού, ναυτία ακόμη και πιο απλά απότομη εφίδρωση. 
 
Με την πρακτική της pranayama, και τη συνεπή εξάσκησή της, επέρχεται σταδιακά ισορροπία ανάμεσα στα ποσοστά οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα, ενώ επιτυγχάνεται και η συνειδητή σύνδεση ανάμεσα σε νου και σώμα.
 
Ακόμη τα καθημερινά άγχη στην εργασία, οι οικογενειακές υποχρεώσεις ή οι οικονομικές πιέσεις, οδηγούν σε ρηχή και γρήγορη αναπνοή, άρα σε ελλιπή οξυγόνωση, η οποία με τη σειρά της επιφέρει εξελικτικά διάφορες επιπλοκές, όπως προβληματικό ύπνο, κόπωση ακόμη και, σε βάθος χρόνου, καρδιακές παθήσεις.
 
Ήπιες πρακτικές εξάσκησης της αναπνοής τις οποίες θα συναντήσετε σε οποιοδήποτε μάθημα yoga, αλλά και με εύκολο τρόπο μπορείτε να εξασκείτε καθημερινά είναι η anuloma pranayama, η pratiloma pranayama και η surya bhedana pranayama. 
 
Στην anuloma pranayama καθόμαστε σε μια άνετη για εμάς καθιστή θέση, τοποθετούμε τον δεξί μας αντίχειρα πάνω στο δεξί μας ρουθούνι, δείκτη και μέσο ανάμεσα στα φρύδια μας και τον παράμεσο με το μικρό μας δαχτυλάκι στο αριστερό μας ρουθούνι (η συγκεκριμένη τοποθέτηση των δαχτύλων ονομάζεται vishnu mudra). 
 
Εισπνέουμε και με τα δυο μας ρουθούνια ανοιχτά, αλλά στην εκπνοή περιορίζουμε την έξοδο του αέρα κλείνοντας ελάχιστα τόσο δεξί όσο και αριστερό ρουθούνι. Με αυτόν τον τρόπο η εκπνοή έχει μεγαλύτερη διάρκεια απ’ ότι η εισπνοή. 
 
Σε αντίθεση με την anuloma, στην pratiloma pranayama προσπαθούμε το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή περιορίζουμε την είσοδο του αέρα κατά τη διάρκεια της εισπνοής και απελευθερώνουμε πλήρως τη ρινική κοιλότητα κατά την εκπνοή. Ως αποτέλεσμα η εισπνοή διαρκεί εδώ διπλάσιο χρόνο από την εκπνοή. 
 
Στη Surya Bhedana, η εισπνοή γίνεται μόνο από το δεξί ρουθούνι και η εκπνοή από το αριστερό. Καθόμαστε ομοίως σε μια άνετη καθιστή θέση και τοποθετούμε το δεξί μας χέρι στη vishnu mudra. Εισπνέουμε αργά και βαθειά από το δεξί μας ρουθούνι, ενώ με τον παράμεσο και το μικρό μας δαχτυλάκι κρατάμε κλειστό το αριστερό μας ρουθούνι. 
 
Στη συνέχεια, κλείνουμε το δεξί μας ρουθούνι με τον αντίχειρά και εκπνέουμε από το αριστερό μας ρουθούνι. Οι παραπάνω πρακτικές αναπνοής έχουν ως αποτέλεσμα αρχικά την ηρεμία του εγκεφάλου, καθώς συμβάλλουν στη εξερεύνηση των ορίων της αναπνοής, στον απόλυτο έλεγχό της και κατεπέκταση στην απελευθέρωση του στρες και του άγχος. 
 
Μπορούν να εξασκηθούν από ανθρώπους όλων των ηλικιών, από έγκυες αλλά και παιδιά καθώς εξασκώντας μια βαθύτερη και πιο συστηματική αναπνοή απλά επαναφορτίζουμε το σώμα μας και την ψυχή μας. Άλλωστε όπως αναφέρεται και στη Hatha Yoga Pradipika, το πρώτο εγχειρίδιο γιόγκα: “όταν η αναπνοή περιπλανιέται, ο νους είναι ασταθής, αλλά όταν η αναπνοή είναι σταθερή, έτσι είναι σταθερός και ο νους”.
 
*Η Κατερίνα Γεωργοπούλου είναι πιστοποιημένη δασκάλα του Nysy Studios και διδάσκει Hatha και Bhakti Flow Υoga, σε έγκυες (Prenatal Yoga) αλλά και σε παιδιά (Rainbow Kids Yoga).

ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΦΩΣ: Σωστή αναπνοή με τη βοήθεια της Yoga.......!!!!!!!!!!!

Η αναπνοή έχει ζωτική σημασία στη ζωή μας. Μπορούμε να επιβιώσουμε κάποιες μέρες χωρίς φαΐ και νερό, αλλά χωρίς την αναπνοή πεθαίνουμε μέσα σε λίγα λεπτά! Κι όμως δίνουμε πολύ λίγη σημασία σε κάτι που παίζει τόσο καθοριστικό ρόλο της ζωής μας.
 
Το σώμα μας, και η ψυχολογική μας κατάσταση είναι άμεσα συνδεδεμένα με την ποιότητα ζωής μας. Με το να τρώμε υγιεινά φαγητά, το να πίνουμε σε ικανοποιητικές ποσότητες καθαρό νερό, το να ασκούμε και να γυμνάζουμε το σώμα μας συχνά, θα διατηρούμε σε καλύτερη κατάσταση το σώμα μας και για περισσότερο καιρό, και με τον ίδιο τρόπο αν ήμαστε ήρεμοι, αποφεύγουμε νευρικές και αγχώδης καταστάσεις, ήμαστε πιο θετικά φορτισμένοι και χρησιμοποιούμε την δημιουργικότητα μας, θα νιώθουμε πιο ισορροπημένη την ψυχολογία μας. 
 
Η αναπνοή μας όμως επηρεάζει και καθορίζει και τους δυο αυτούς τομείς. Μαθαίνοντας να αναπνέουμε σωστά, καταφέρνει να μπει περισσότερο οξυγόνο στο αίμα κι από κει στον εγκέφαλο, και με ασκήσεις αναπνοής μπορούμε να καταφέρουμε να έχουμε τον έλεγχο του νου μας, αφού η κατάσταση του νου αντανακλάται στον τρόπο που αναπνέεις, κι έτσι ελέγχοντας την αναπνοή μπορούμε να μάθουμε να ελέγχουμε και την νοητική μας κατάσταση, με αποτέλεσμα να διατηρούμε την υγεία του σώματος μας, και να ισορροπούμε ή να καθοδηγούμε την ψυχολογία μας.
 
Οι άνθρωποι στις μέρες μας έχουν ξεχάσει να αναπνέουν σωστά, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν μικρές ποσότητες οξυγόνου κι αυτό οδηγεί σε έλλειψη ζωτικότητας και χαμηλή αντίσταση του οργανισμού σε ασθένειες. 
 
Σωστή αναπνοή είναι να αναπνέεις απ την μύτη, με το στόμα κλειστό, με πλήρη εισπνοή και εκπνοή που ενεργοποιούν ολόκληρους τους πνεύμονες. Όταν εισπνέεις πρέπει να νιώθεις την κοιλιά σου να φουσκώνει, κι όταν εκπνέεις να ξεφουσκώνει. Η εκπνοή είναι πολύ σημαντική γιατί όσο πιο πολύ αέρα εκπνεύσεις, τόσο περισσότερο φρέσκο αέρα θα μπορέσεις να εισπνεύσεις. Επίσης πρέπει να υπάρχει σταθερότητα στον ρυθμό που αναπνέεις.
 
Οι γιόγκι έχουν καταλάβει τη σημασία της αναπνοής στη ζωής μας. Για έναν γιόγκι η σωστή αναπνοή που γίνεται απ την μύτη, δεν είναι μόνο επειδή ο αέρας που εισέρχεται είναι φιλτραρισμένος. Η σημαντικότητα της ρινικής αναπνοής είναι η Πράνα, μία ζωτική μορφή ενέργειας που υπάρχει στον αέρα, κι εισπνέοντας περνά απ το οσφρητικό όργανο που υπάρχει στο πίσω μέρος της μύτης μας, για να φτάσει στο κεντρικό σύστημα. 
 
Γι αυτό και οι γιόγκικες ασκήσεις γίνονται σε συνδυασμό με αναπνευστικές ασκήσεις, που σου μαθαίνουν πώς να ελέγχεις την πράνα.
 
Αφού λοιπόν μάθουμε να αναπνέουμε σωστά, μπορούμε να προχωρήσουμε σε δύο βασικές γιόγκικες αναπνευστικές ασκήσεις, που θα μας βοηθήσουν να εισπνέουμε περισσότερο οξυγόνο με αποτέλεσμα να καθαρίζει ο νούς και να βελτιωθεί η συγκέντρωση (Καλαμπατί), και να εξισορροπήσουμε τη ροή της πράνα μέσα στο σώμα (Ανουλόμα Βιλόμα).
 
Άσκηση Καλαμπατί
Πάρε δυο κανονικές αναπνοές. Εισπνοή. Μετά εκπνοή ρουφόντας μέσα την κοιλιά σου. Εισπνοή χαλαρώνοντας τώρα την κοιλιά. Επανέλαβε 20 φορές, κρατόντας ένα σταθερό ρυθμό και τονίζοντας την εκπνοή κάθε φορά. Μετά εισπνοή, πλήρης εκπνοή, γεμάτη εισπνοή και τώρα κρατάς την αναπνοή σου όσο περισσότερο μπορείς χωρίς να πιέσεις τον εαυτό σου. Αργή εκπνοή.
 
Άσκηση Ανουλόμα Βιλόμα
Πάρε εισπνοή με το αριστερό ρουθούνι, κλείνοντας το δεξί με τον αντίχειρα, και κράτησε την αναπνοή κλείνοντας και τα δύο ρουθούνια. Βγάλε εκπνοή με το δεξί ρουθούνι κρατώντας το αριστερό κλεισμένο με τον παράμεσο και το μικρό των δαχτύλων. Μετά πάρε εισπνοή με το δεξί ρουθούνι κρατώντας κλεισμένο το αριστερό. Κράτησε την αναπνοή κλείνοντας και τα δυο ρουθούνια. Βγάλε εκπνοή απ το αριστερό ρουθούνι κρατώντας το δεξί κλειστό με τον αντίχειρα.
 

ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΦΩΣ: Δώστε «πνοή» στο σώμα σας με… βαθιά συνειδητή αναπνοή......!!!!

   Aναπνέω καλά σημαίνει, έχω μεγαλύτερη αντοχή, πνευματική διαύγεια, αλλά κοιμάμαι και καλύτερα
 
Πως είναι η αναπνοή σας αυτή τη στιγμή; Είναι βαθειά και αργή ή ρηχή και γρήγορη; Γίνεται ρυθμικά χαρίζοντάς σας πληρότητα, ενέργεια και αντοχή ή είναι ακανόνιστη και σας δημιουργεί ένταση και καταπόνηση;
 
Αυτή η φαινομενικά απλή λειτουργία της αναπνοής πουσυμβαίνει ακούσια κατά τη διάρκεια κάθε δραστηριότητάς μας, ακόμη και κατά τον ύπνο, παίζει θεμελιώδη ρόλο στην καλή και πλήρη υγεία. Η βαθιά και σωστή αναπνοή είναι ο πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε τώρα για τον εαυτό σας και να σας ωφελήσει για ολόκληρη τη ζωή σας.
 
Τί σημαίνει σωστή αναπνοή;
Σωστή αναπνοή σημαίνει να αναπνέετε βαθιά και ρυθμικά από τη μύτη, χρησιμοποιώντας όλα τα μέρη των πνευμόνων σας για να βελτιώσετε την ποσότητα του οξυγόνου που εισπράττετε. Η σωστή αναπνοή πρέπει να είναι βαθιά, αργή και ρυθμική. 
 
Γιατί είναι σημαντικό να αναπνέω από τη μύτη;
Έχει σημασία να αναπνέουμε από τη μύτη και όχι από το στόμα διότι: Στη διαδικασία της αναπνοής, η φυσιολογική δίοδος του αέρα προς το κατώτερο αναπνευστικό ξεκινάει από τη μύτη και συνεχίζει, μέσω της τραχείας, για να φτάσει στους πνεύμονες. H φύση έχει«προγραμματίσει» έτσι τον ανθρώπινο οργανισμό, ώστε, καθώς εισπνέουμε τον αέρα από τη μύτη μας, ο αέρας αυτός να :
                           
- Προσαρμόζεται, μέσω του βλεννογόνου της μύτης, σε μία θερμοκρασία ανάλογη με αυτήν που έχει το σώμα μας και είναι περίπου οι 37 βαθμοί Kελσίου.
 
- Φιλτράρεται, μέσω του επιθηλίου της μύτης, από τα ξένα σωματίδια που τυχόν συμπαρασύρονται μαζί με τον αέρα στη διαδικασία της αναπνοής. Tο επιθήλιο της μύτης (οι μικρές τριχούλες που υπάρχουν στο εσωτερικό της) κινείται ελαφρά, και έτσι «καθαρίζει» τον εισπνεόμενο αέρα. Όταν φυσάμε τη μύτη μας ή φτερνιζόμαστε, τα σωματίδια που έχει συγκρατήσει το επιθήλιο αποβάλλονται και δεν περνάνε στο κατώτερο αναπνευστικό.
 
- Αποστειρώνεται, μέσω κάποιων ενζύμων που υπάρχουν φυσιολογικά στο βλεννογόνο της μύτης, ώστε να προχωρήσει «καθαρός»ο αέρας προς το κατώτερο αναπνευστικό.
 
Oι τύποι της αναπνοής :
Yπάρχουν δύο τύποι αναπνοής : η θωρακική και η κοιλιακή αναπνοή. O τύπος της αναπνοής που «χρησιμοποιεί» ο κάθε οργανισμός, παρ’ όλα αυτά, έχει να κάνει με τις ανάγκες του, αλλά και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του. Σε κάθε περίπτωση ο στόχος είναι ένας: να καλύπτονται και να ικανοποιούνται οι αναπνευστικές ανάγκες του κάθε οργανισμού.Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο τύπος της αναπνοής που «χρησιμοποιεί» ένας πιο υγιής οργανισμός είναι ο θωρακικός.
 
Aντίθετα, στην κοιλιακή αναπνοή οι μύες της κοιλιάς αναγκάζονται να εμπλακούν στην αναπνευστική διαδικασία για να την υποβοηθήσουν, πράγμα που συμβαίνει κυρίως σε ανθρώπους οι οποίοι είναι παχύσαρκοι ή έχουν κάποιο παθολογικό πρόβλημα, εξαιτίας του οποίου δεν μπορούν να έχουν καλή αναπνευστική λειτουργία.
 
Όταν αναπνέουμε από το στόμα
Όταν αναπνέουμε από το στόμα, είναι εύλογο πως είμαστε αναγκασμένοι να το κρατάμε ανοιχτό ώστε να μπαίνει από αυτό ο αέρας που χρειαζόμαστε. Επειδή όμως ο βλεννογόνος της στοματικής κοιλότητας δεν είναι φτιαγμένος για να δέχεται τόσον αέρα, το στόμα ξεραίνεται, με αποτέλεσμα αυτή η αίσθηση της ξηρότητας να μας ενοχλεί.
 
Βέβαια, στη διάρκεια της ημέρας, η ξηρότητα αυτή δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή, είναι όμως ιδιαίτερα αισθητή μόλις ξυπνάμε το πρωί, επειδή, στην προσπάθειά μας να αναπνεύσουμε, έχουμε κοιμηθεί όλο το βράδυ με το στόμα ανοιχτό.
 
Τι μπορούμε να κάνουμε: η αναπνοή από το στόμα είναι μία συνήθεια που για να την αλλάξουμε χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια. Η συνειδητοποίηση ότι χρειάζεται να την αλλάξουμε είναι το πρώτο βήμα! Μια επίσκεψη σε έναν ωτορινολαρυγγολόγο θα βοηθήσει να διαπιστωθεί αν υπάρχει τυχόν πρόβλημα. Από εκεί και πέρα μπορούμε να αναζητήσουμε μία σειρά ασκήσεων που μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας της αναπνοής μας.
Γιατί έχει μεγάλη σημασία η σωστή αναπνοή;
 
Υπάρχουν τρεις πολύ σοβαροί λόγοι,για τους οποίους πρέπει να μάθουμε να αναπνέουμε σωστά.
1. Με τη σωστή αναπνοή επιτυγχάνουμε πληρότητα. Πληρότητα σημαίνει πλήρης πρόσληψη και χρησιμοποίηση του οξυγόνου σύμφωνα με τις ικανότητές μας:
 
α) Η υγεία και η ίδια η ζωή των κυττάρων εξαρτάται από την καλή οξυγόνωσή τους.
 
β) Όσο μεγαλύτερη οξυγόνωση των κυττάρων επιτυγχάνεται, τόσο περισσότερη υγεία στα κύτταρα, στους ιστούς, στα όργανα και συστήματα και κατ’ επέκταση σε όλη την πολυδιάστατη ύπαρξη μας.
 
2. Με τη σωστή αναπνοή και τις τεχνικές της επιτυγχάνουμε χαλάρωση και ηρεμία του και του νευρικού συστήματος. Επιτυγχάνουμε μεγαλύτερες δυνατότητες αυτοσυγκέντρωσης και δημιουργικότητας.
 
3. Με τη σωστή αναπνοή και τις τεχνικές της επιτυγχάνουμε την αύξηση και τονέλεγχο της ροής της
βιοενέργειας.
                            
Οφέλη της σωστής αναπνοής σε Σώμα, Πνεύμα, Ψυχή
Σώμα
- Η βαθιά αναπνοή καίει λίπος και χτίζει τους μυς.
 
- Βοηθά στον έλεγχο του βάρους. Το οξυγόνο αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος απομακρύνοντας τις τοξίνες και επιπλέον αιματώνει τους αδένες οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για το βάρος του σώματος π.χ. θυροειδής αδένας.
 
- Η αναπνοή έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται ένα μασάζ στα όργανα, όπως το στομάχι, τα νεφρά, το συκώτι κτλ. Η ροή και η απορρόφηση των χωνευτικών ενζύμων και των θρεπτικών ουσιών αυξάνονται, εξαλείφοντας έτσι οποιαδήποτε στομαχική δυσφορία ή τη δυσκοιλιότητα.
 
- Βελτιώνει την πέψη διότι το στομάχι δέχεται περισσότερο οξυγόνο.
 
- Ελαττώνει το «φόρτο εργασίας» στην καρδιά, βελτιώνοντας έτσι όλες τις παθήσεις που συνδέονται με αυτήν.
 
- Επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης: Μια σωστή αναπνοή, αποβάλλει το 70% των τοξινών στο σώμα.
 
- Αναζωογονεί το δέρμα.
 
- Αυξάνει την ελαστικότητα στους πνεύμονες και τους πλευρικούς μύες.
 
- Θεραπεύει και βοηθάει στη βελτίωση προβλημάτων με την αναπνοή, όπως είναι για παράδειγμα το άσθμα ή ο υπεραερισμός.
 
- Βελτιώνει την ποιότητα του αίματος εξαιτίας της αύξησης της οξυγόνωσης των πνευμόνων.
 
- Με την αύξηση των επιπέδων οξυγόνου στο αίμα, βοηθάει και στην καταπολέμηση του καρκίνου: Τα καρκινικά κύτταρα είναι γνωστό ότι καταστρέφονται όταν οξυγονώνονται, επειδή ο καρκίνος ζει σε κύτταρα που είναι πεινασμένα για οξυγόνο.
 
- Μειώνει τη χοληστερίνη στο αίμα.
 
- Ρυθμίζει τον έμμηνο κύκλο.
 
- Βελτιώνει την υγεία του νευρικού συστήματος περιλαμβανομένου του εγκεφάλου, της σπονδυλικής στήλης και των νεύρων, η οποία έχει ευεργετικό αντίκτυπο σε όλα τα υπόλοιπα μέλη του σώματος.
 
- Καθαρίζει το λεμφικό σύστημα και ενισχύει το ανοσοποιητικό.
 
- Ελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες προκαλούν συναίσθημα ικανοποίησης και χαλάρωσης και καταλαγιάζει επίσης
οποιοδήποτε τύπο πόνου.
 
- Βοηθά στην επίλυση προβλημάτων με τον ύπνο και αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας.
 
- Καταπολεμά τις ημικρανίες.
 
- Διευκολύνει τη μέγιστη αθλητική απόδοση.
                   
Nους & Ψυχή
- Η αργή, βαθιά, ρυθμική αναπνοή χαλαρώνει το μυαλό και την ψυχή, με αποτέλεσμα να ανακουφίζει από το άγχος και την πίεση.
 
- Βοηθά να ξεπερνάτε τα όριά σας, να αυξάνετε τη δύναμη, την ικανότητα απόλαυσης, την επινοητικότητα και την αποτελεσματικότητά σας.
 
- Διευκολύνει τη δημιουργικότητα, την έμπνευση και την ευρηματικότητα.
 
- Διευκολύνει στο να αποκτήσετε διαύγεια σε ό,τι αφορά τη ζωή και τους στόχους σας.
 
- Βελτιώνει τη μνήμη.
 
- Εξευγενίζει την ενέργειά σας.
 
- Προσφέρει μία αίσθηση ελευθερίας.
 
- Βελτιώνει τις σχέσεις, ενισχύει την αυτοεκτίμηση και οδηγεί σε μεγαλύτερη επιτυχία και περισσότερη ευτυχία.
 
- Κάνει εύκολη την αλλαγή προς το καλύτερο.
 

ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΦΩΣ: Γιόγκα στα μέτρα σου ανάλογα με το ζώδιο σου......!!!!!!

Οι πολύτιμες θεραπευτικές ιδιότητες της γιόγκα είναι γνωστές. Αυτό που ίσως δεν ξέρεις είναι ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ασκήσεις ανάλογα με το στοιχείο στο οποίο ανήκει το ζώδιό σου (Γη, Αέρας, Νερό, Φωτιά). Ασκήσεις που δεν προσφέρουν μόνο ισορροπία, ευλυγισία και ευεξία, αλλά τονίζουν τα δυνατά σημεία σου και βελτιώνουν τα αδύνατα. Βρες λοιπόν στις επόμενες σελίδες το στοιχείο στο οποίο ανήκει το ζώδιό σου, γυμνάσου ενεργειακά και νιώσε καλύτερα, σε καθημερινή βάση.
 
ΦΩΤΙΑ
Η Στάση της Καμήλας
Α. Στάσου στα γόνατα με τα χέρια στο πλάι. Τα γόνατα πρέπει να είναι ελαφρώς ανοιχτά και τα δάχτυλα των ποδιών να πατούν στο έδαφος.
 
Β. Πρέπει να γέίρεις προς τα πίσω, φτάνοντας αργά ως τη δεξιά φτέρνα με το δεξί χέρι, και αντίστοιχα ως την αριστερή φτέρνα με το αριστερό χέρι. Σπρώξε την κοιλιά μπροστά, προσπαθώντας να κρατήσετε τους μηρούς κάθετα στο έδαφος, και λυγίστε τη σπονδυλική στήλη και το κεφάλι σου όσο μπορείς πιο πίσω. Πρόσεξε να μην υπερβείς τα όριά σου. Χαλάρωσε ολόκληρο το σώμα σου και ανέπνεε αργά και σταθερά.
 
3ο τσάκρα
Η άσκηση ξεκλειδώνει το τρίτο τσάκρα, το οποίο σχετίζεται με τη δύναμη, την επιβολή, την επιβεβαίωση και την ανεξαρτησία. Τα ζώδια της Φωτιάς, τα οποία χαρακτηρίζονται από δυναμισμό και αυτοπεποίθηση, θα ωφεληθούν, αφού η άσκηση βοηθάει στον περιορισμό της παρορμητικής διάθεσης και στην ενίσχυση της ηρεμίας.
 
Το βάρος του σώματός σου πρέπει να μοιράζεται ομοιόμορφα στα χέρια και τα πόδια.
 
ΓΗ
H Στάση του Πολεμιστή ΙΙ
Α. Στάσου με τα πόδια σε μεγάλη διάσταση (περίπου ενός μέτρου). Στρέψε το δεξί σου πόδι 90 μοίρες, ώστε η φτέρνα να βρίσκεται απέναντι από την καμάρα του αριστερού ποδιού. Στη συνέχεια, στρέψτε το αριστερό σου πόδι λίγο προς τα μέσα. «Τετραγώνισε» τα ισχία σου και ώθησε τον κόκκυγά σου προς τα μέσα. Μη γέρνεις τον κορμό σου. Μπορείς τώρα να εκτείνεις τα χέρια και χαλαρώστε τους ώμους σου.
 
Β. Στρίψε το κεφάλι και εστιάστε το βλέμμα σου στην άκρη του μεσαίου δαχτύλου του δεξιού χεριού. Εκπνέοντας, λύγισε το δεξί πόδι, ώστε ο μηρός να είναι παράλληλος προς το έδαφος. Λύγισε τους καρπούς σας, ώστε τα δάχτυλα να κοιτούν στον ουρανό τεντωμένα. Μείνε, αναπνέοντας πέντε φορές. Επανέλαβε από το άλλο πόδι.
 
1ο τσάκρα
Η άσκηση ξεκλειδώνει το πρώτο τσάκρα, το οποίο είναι το κέντρο της επιβίωσης και της θέλησης για ζωή. Βοηθάει τα ζώδια της Γης να τονίσουν βασικά χαρακτηριστικά τους, όπως η σταθερότητα και η δύναμη.
 
Δυναμώνει τα χέρια, τους κοιλιακούς, τους μηρούς και τους γλουτούς.
 
ΑΕΡΑΣ
Το Σπαγγάτο
Α. Πρέπει να εκτείνεις το δεξί πόδι μπροστά, όσο περισσότερο μπορείς, ώστε να τεντώσει το γόνατό σου. Τα δάχτυλα του ποδιού πρέπει να κοιτάζουν προς τα πάνω. Το γόνατο του αριστερού ποδιού πρέπει να ακουμπάει στο έδαφος, το ίδιο και τα δάχτυλα του ποδιού.
 
Β. Αφήσε τη λεκάνη να σχηματίσει τετράγωνο και φέρε τα χέρια σου σε θέση προσευχής, στο κέντρο του στήθους. Αναπνέεις ήρεμα, για πέντε αναπνοές, βγαίνεις από τη στάση προσεκτικά και επαναλαμβάνεις από το άλλο πόδι.
 
5ο τσάκρα
Η άσκηση ξεκλειδώνει το πέμπτο τσάκρα, το οποίο συνδέεται με την επικοινωνία και τη δημιουργικότητα. Προσφέροντας επαφή με τη γη, βοηθάει τα ζώδια του Αέρα να «προσγειωθούν».
 
Ενισχύει την ευλυγισία και την αυτοσυγκέντρωση.
 
ΝΕΡΟ
Η Στάση του Τραπεζιού
Α. Στηρίξου στα γόνατα και στις παλάμες σου. Οι παλάμες πρέπει να είναι στην ίδια ευθεία με τα γόνατα. Τα χέρια και οι μηροί κάθετα στο πάτωμα. Φρόντισε, επίσης, οι παλάμες να βρίσκονται στην ίδια ευθεία με τους ώμους, και τα δάχτυλα των χεριών να κοιτάζουν μπροστά. Τα γόνατα πρέπει να είναι ελαφρώς ανοιχτά και τα δάχτυλα των ποδιών να πατούν στο έδαφος.
 
Β. τώρα εκτείνεις το δεξί χέρι μπροστά, με τα δάχτυλα να πατούν στο έδαφος. Παράλληλα, εκτείνεις και το αριστερό πόδι, με τα δάχτυλα των ποδιών να πατούν στο έδαφος. Εισπνέεις και ανασηκώνεις ταυτόχρονα το δεξί χέρι και το αριστερό πόδι, αργά. Μείνε σε αυτή τη στάση για 3 δευτερόλεπτα και κατέβασε τα άκρα σας, με αργές κινήσεις. Επανέλαβε τη στάση πέντε φορές από την κάθε πλευρά.
 
2ο τσάκρα
Η άσκηση ξεκλειδώνει το δεύτερο τσάκρα, το οποίο συνδέεται με την αναπαραγωγή, τα συναισθήματα και τη σεξουαλική διάθεση. Βοηθάει τα ζώδια του Νερού να αποκτήσουν συγκέντρωση, σταθερότητα και ισορροπία.
 
Βοηθάει σημαντικά στη βελτίωση της ισορροπίας.

Τεχνικές Χαλάρωσης και Αποφόρτισης μέσω της Αναπνοής


Σε αυτό το άρθρο θα γράψουμε κάποια μικρά μυστικά χαλάρωσης και αποφόρτισης της αρνητικής ενέργειας που μπορούμε να ενεργοποιήσουμε διαμέσου της αναπνοής μας. Σε μετέπειτα άρθρα θα ασχοληθούμε με την αναπνοή ως μέσο θεραπείας του εαυτού μας και των άλλων με πιο περίπλοκες και βαθιές τεχνικές.
 





ΤΕΧΝΙΚΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ
 
Μια πολύ βασική τεχνική, η οποία είναι και η πιο εύκολη, είναι η χρήση της αναπνοής για να χαλαρώσουμε το νευρικό μας σύστημα. Η τεχνική αυτή είναι πολύ απλή. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε όταν είσαστε αγχωμένοι είναι να κάνετε 10 βαθιές εισπνοές και εκπνοές. Μπορεί να σας φαίνεται πάρα πολύ απλό, αλλά όμως είναι απόλυτα αποτελεσματικό. Κάθε φορά που είσαστε αγχωμένοι ή στρεσαρισμένοι, η αναπνοή σας γίνεται κοφτή και γρήγορη. Εάν λοιπόν αλλάξετε το ρυθμό της, τότε σε λίγο θα ακολουθήσει αλλαγή και στους παλμούς της καρδιάς και θα νιώσετε μια σημαντική ηρεμία.
 
 
ΤΕΧΝΙΚΗ ΒΑΘΙΑΣ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ
 
Η δεύτερη τεχνική αφορά τη βαθιά χαλάρωση. Μπορείτε να τη χρησιμοποιείστε και στην παραπάνω περίπτωση, όταν είστε αγχωμένοι δηλαδή, αλλά δεν το συνιστούμε ιδιαίτερα. Αυτή η τεχνική είναι ιδανική για να σας πιάσει ο ύπνος ή για να αδειάσετε το μυαλό σας, είτε για να το ξεκουράσετε απλώς, είτε για να κάνετε διαλογισμό. Και αυτή η τεχνική είναι πολύ απλή. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να παρατηρήσετε την αναπνοή σας καθ' όλη τη διάρκεια της διαδρομής της. Δηλαδή στην εισπνοή παρατηρήστε πως εισέρχεται ο αέρας από τα ρουθούνια σας ή από το στόμα σας μέχρι που κατεβαίνει στους πνεύμονες. Παρατηρήστε πως οι πνεύμονες διαστέλλονται και κατ' επέκταση το ίδιο και το στήθος σας. Όταν οι πνεύμονές σας γεμίσουν αέρα, παρατηρήστε τη μικρή παύση που μεσολαβεί και ύστερα το πως οι πνεύμονές σας συστέλλονται, το ίδιο και το στήθος σας, βγάζοντας τον αέρα προς τα έξω. Επαναλάβετε αυτή τη τεχνική όσες φορές χρειαστεί για να πετύχετε το βαθμό της χαλάρωσης που επιθυμείτε. Προσέξτε όμως, εάν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε για διαλογισμό, μην το παρακάνετε γιατί θα κοιμηθείτε.
 
 
ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΠΟΦΟΡΤΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
 
Σε αυτή την τεχνική χρειάζεται να επιστρατεύσετε λίγο τη φαντασία σας. Αυτό που χρειάζεται να κάνετε είναι απλώς να οραματιστείτε ότι κάθε φορά που εισπνέετε, εισπνέετε φως το οποίο εισχωρεί στο σώμα σας και το φορτίζει και κάθε φορά που εκπνέετε οραματιζόσαστε οτι εκπνέετε γκρι ενέργεια η οποία εξέρχεται από το σώμα σας και σας αποφορτίζει. Επαναλάβετε αυτόν τον οραματισμό αρκετές φορές και η διάθεσή σας θα αλλάξει άμεσα, η ενέργειά σας θα αρχίσει να ρέει και πάλι φυσιολογικά και η χημεία του σώματός σας θα μεταβληθεί. Είναι πολύ πιθανόν να αρχίσετε να χασμουριέστε. Εάν αυτό συμβεί, τότε σημαίνει οτι το σώμα έχει αναλάβει πρωτοβουλία και κάνει το ίδιο τη δουλειά σας. Οπότε απλά αφεθείτε στο χασμουρητό...

Yoga: Τα μυστικά της αναπνοήςΤα φώτα της αίθουσας χαμηλώνουν, η ένταση της μουσικής αυξάνεται και το πρόγραμμα της yoga ξεκινά. Ρυθμικές αναπνοές σε συνδυασμό με συγκεκριμένες στατικές και δυναμικές ασκήσεις στοχεύουν στην ολοκληρωμένη εκγύμναση του μυοσκελετικού συστήματος του ασκούμενου και στην απόκτηση ψυχικής ισορροπίας. Μπορεί η yoga να αποτελεί φιλοσοφία στην Ινδία, καθώς θεωρείται μέσο για την κατάκτηση της γνώσης και της λύτρωσης, όμως στην πράξη η συγκεκριμένη τεχνική βοηθά το σώμα να χαλαρώσει, απαλύνει τους μυικούς πόνους, απομακρύνει το στρες και συμβάλλει στην αντιμετώπιση αναπνευστικών δυσλειτουργιών.

Οι ρίζες της yoga

Η λέξη YOGA ετυμολογικά προέρχεται από την Σανσκριτική ρίζα YUJ (στα Ελληνικά συνδέω, συσφίγγω, υποτάσσω) και εκφράζει σαν έννοια την κατάσταση ένωσης της ατομικής ψυχής με το Ον. Διακρίνεται σε έξι μεγάλες κατηγορίες οι οποίες είναι οι ακόλουθες: Hatha yoga, Asana yoga, Bhakti yoga, Jnana yoga, Karma yoga και Raja yoga. Κάθε είδος έχει τη δική του φιλοσοφία και τις δικές του τεχνικές χαλάρωσης.

Η σημασία της σωστής εκτέλεσης των ασκήσεων

Ολες οι ασκήσεις της yoga πρέπει να γίνονται αργά, με προσοχή και πάντοτε κάτω από την επίβλεψη ενός έμπειρου δασκάλου. Η σωστή αναπνοή κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των κινήσεων παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και στοχεύει στην ενεργοποίηση των πνευμονικών κυψελίδων.

Διαδικασία της αναπνοής

Ποια είναι όμως η διαδικασία της αναπνοής; Ξεκινώντας η εισπνοή, ο ασκούμενος στέλνει τον αέρα στο κάτω μέρος των πνευμόνων με αποτέλεσμα να πιέζεται το διάφραγμα και να γίνεται κυρτό προς τα κάτω. Αυτή η κίνηση του διαφράγματος πιέζει τα σπλάχνα προς τα έξω, προβάλλοντας την κοιλιακή χώρα. Στην συνέχεια γεμίζει το μέσο των πνευμόνων, το διάφραγμα επανέρχεται και η κοιλιακή χώρα μετατοπίζεται προς τα μέσα. Τέλος γεμίζει το επάνω μέρος των πνευμόνων και τραβάει την κοιλιακή χώρα προς τα μέσα και επάνω. Κατά τη διάρκεια της εκπνοής ακολουθείται η αντίθετη πορεία. Δηλαδή, εκπνοή πρώτα από το επάνω μέρος των πνευμόνων, μετά από την μέση και τέλος από το κάτω μέρος των πνευμόνων.

Θετικές επιδράσεις της yoga

Ερευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the American Medical Association (JAMA) υποστηρίζει πως η yoga συμβάλλει στην καταπολέμηση του άγχους και μπορεί να μειώσει τους πόνους από το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα. Μια σειρά ειδικών ασκήσεων yoga μειώνει την συμπίεση του μέσου νεύρου στον καρπιαίο σωλήνα και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.

Yoga για όλους

Η yoga απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, αναξάρτητα με το επίπεδο της φυσικής τους κατάστασης και συχνά αποτελεί μέσο αποκατάστασης τραυματισμών. Παρ' όλα αυτά η yoga, όπως και κάθε άλλο είδος άσκησης, απαιτεί την έγκριση γιατρού πριν ξεκινήσετε την πρακτική σας εξάσκηση.

 

ready4yoga: YOGA PRANAYAMAS - ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ

PRANAYAMAS - ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ

PRANAYAMA = PRANA (αναπνοή, ανάσα, ζωτικότητα, ενέργεια ή δύναμη)  + AYAMA (μήκος, επέκταση, τέντωμα ή αυτοσυγκράτηση).

 
Η PRANAYAMA ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΣΤΗ ΓΙΟΓΚΑ. ΜΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. ΕΔΩ Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΕΧΕΙ ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΤΑΔΙΑ: ΕΙΣΠΝΟΗ, ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΚΡΑΤΗΜΑ (ΠΑΥΣΗ), ΕΚΠΝΟΗ, ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΡΑΤΗΜΑ (ΠΑΥΣΗ). ΟΙ ΑΝΑΠΝΟΕΣ ΣΤΗ ΓΙΟΓΚΑ, ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ, ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΥΤΗ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΟΡΓΑΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΝΟΗ: ΥΓΡΑΙΝΕΙ, ΘΕΡΜΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΕΙΣΠΝΕΥΣΟΥΜΕ. Η ΕΚΠΝΟΗ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΜΑΚΡΟΣΥΡΤΗ ΑΠΟ ΤΗ ΜΥΤΗ, ΒΟΗΘΩΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΑΛΑΡΩΣΗ.
 
ΗΡΕΜΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΑΝΑΓΙΑΜΑ
1. dirgha pranayama / "complete" or "three-part" yogic breath 
ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗ / ΚΟΙΛΙΑΚΗ - ΘΩΡΑΚΙΚΗ - ΣΤΕΡΝΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ. εισπνεύστε από τη μύτη, φουσκώνοντας την κοιλιά σας, γεμίστε με αέρα τον θώρακα, επεκτείνοντας τον στα πλάγια και μετά προς τα πάνω. εκπνεύστε από τη μύτη, βγάζοντας τον αέρα πρώτα από το στέρνο, μετά από τον θώρακα και τέλος από την κοιλιά.
 
2. long deep breathing
ΙΣΟΧΡΟΝΗ ΑΝΑΠΝΟΗ.
αρχίστε να μετράτε αργά μέχρι το τέσσερα, εισπνέοντας από τη μύτη.στην εκπνοή μετρήστε πάλι ως το τέσσερα. συνεχίστε μετρώντας ως το πέντε κ.ο.κ, κρατώντας πάντα ίσες εισπνοές με εκπνοές.
3. nadi shodhana pranayama / alternate nostril breath
ΕΝΑΛΛΑΓΗ ΡΟΥΘΟΥΝΙΩΝ.
κλείστε το δεξί ρουθούνι με τον αντίχειρα και εισπνεύστε από το αριστέρο, κλείστε το αριστερό ρουθούνι με τον παράμεσο και ανοίξτε εκπνέοντας από το δεξί, εισπνεύστε από το δεξί ρουθούνι και κλείστε, εκπνέοντας από το αριστερό κ.ο.κ
4. shitali pranayama / cooling breath
ΔΡΟΣΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ.
εισπνεύστε από το άνοιγμα της γλώσσας και εκπνεύστε από τη μύτη.
εναλλακτικά μπορείτε να σχηματίσετε με τα χείλη σας το γράμμα "ο" για να εισπνεύσετε.
 
 

ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΠΡΑΝΑΓΙΑΜΑ
5. ujjayi pranayama / "sounding" or "ocean sounding" breath 
ΓΛΩΤΤΙΔΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ.
στις εκπνοές, κλείστε τη γλωττίδα που βρίσκετε στο πίσω μέρος του λαιμού, όπως όταν καταπίνετε, ώστε να εμποδίζετε τον αέρα να περνάει ελεύθερα. κάντε το ίδιο και στις εισπνοές. θα ακούγετε ένας συριγμός, όπως ο ήχος των κυμάτων.
 
6. kapalabhati pranayama / skull shining breath
ΔΥΝΑΤΕΣ ΕΚΠΝΟΕΣ.
εισπνεύστε ήρεμα και χαλαρά από τη μύτη, εκπνεύστε γρήγορα και δυνατά από τη μύτη ρουφώντας προς τα μέσα την κοιλιά σας σε κάθε εκπνοή.



 
 
7. bhastrika pranayama / breath of fire
ΘΩΡΑΚΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ
δυνατή εισπνοή και εκπνοή από τη μύτη, κρατώντας τον αέρα στην περιοχή του στήθους.
 
 
 
 
 
 
 
 

ready4yoga

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ...

 
Η αναπνοή θεωρείτε δεδομένη αφού γίνεται αυτόματα, χωρίς 
καν να προσπαθούμε. Βέβαια, το ότι είναι μια αυτόματη λειτουργία
δεν σημαίνει ότι την εκτελούμε και σωστά ή αποτελεσματικά.
Ας δούμε πόσο μας βοηθά η σωστή αναπνοή και με ποιον τρόπο 
μπορεί να ρυθμίσει και να αναζωογονήσει το σώμα και την ψυχή μας. 
Η σωστή αναπνοή είναι κάτι που μαθαίνεται!


Για την καρδιά
Όταν είμαστε αγχωμένοι, νιώθουμε τους χτύπους της καρδιάς 
να αυξάνονται. Στην περίπτωση αυτή, η nadisodana (επόμενη φωτο
είναι η καλύτερή μας φίλη, καθώς η συγκεκριμένη μέθοδος αναπνοής
που εφαρμόζεται στη γιόγκα βοηθά στο να παίρνουμε αρκετό οξυγόνο, 
 συμβάλλοντας στη μείωση της πίεσης μέσα σε μόνο 2 εβδομάδες, 
σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Heart Views». 
Ιδανικά προσπαθούμε να εφαρμόζουμε την τεχνική για 40΄.


Για ισχυρό ανοσοποιητικό
Η βαθιά αναπνοή μπορεί να ενδυναμώσει την άμυνα του οργανισμού 
χάρη σε μια βασική επίδρασή της: τη χαλάρωση. Μειώνοντας το στρες, 
περιορίζουμε την έκκριση κορτιζόλης, της γνωστής ορμόνης του στρες. 
Η συγκεκριμένη ορμόνη αποτελεί μέρος του αρχέγονου μηχανισμού 
«μάχης ή φυγής» και η αύξηση των επιπέδων της έχει ως αποτέλεσμα 
την αύξηση των καρδιακών παλμών και της παροχής οξυγόνου 
στον εγκέφαλο. Ωστόσο, τα υψηλά επίπεδά της για μεγάλο χρονικό 
διάστημα, όπως συμβαίνει στην εποχή μας, συμβάλλουν στην 
εξάντλησή μας και μεταξύ άλλων αυξάνουν τη χοληστερίνη και το σάκχαρο.
Για καλύτερο έλεγχο του σακχάρου
Σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «Journal of alternative 
and complementary medicine», οι άνθρωποι που εξασκούσαν 
διαφραγματική αναπνοή για 40΄ μετά την κατανάλωση ενός γεύματος 
με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και υδατάνθρακες, μπόρεσαν 
μεταξύ άλλων να μειώσουν τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος. 
Η βαθιά αναπνοή φαίνεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι μπορεί 
να διεγείρει την παραγωγή ινσουλίνης (ρίχνει τα επίπεδα του 
σακχάρου του αίματος).


Για το οξειδωτικό στρες
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το τμήμα Πειραματικής 
Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Camerino 
στην Ιταλία, η διαφραγματική αναπνοή φαίνεται να μειώνει 
το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από την άσκηση.
 
 
 
Για το δέρμα
Η σωστή αναπνοή βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, αυξάνοντας 
την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών σε όλα μας τα 
κύτταρα. Έτσι, φτάνουν και στο δέρμα μας, το οποίο γίνεται πιο 
λαμπερό.
Για τον πόνο
Έρευνα από το St. Joseph’s Hospital and Medical Center έδειξε 
ότι η ελεγχόμενη αναπνοή σε αργό ρυθμό μπορεί να μειώσει 
σημαντικά το αίσθημα πόνου. Ασθενείς που έπασχαν από χρόνιο 
πόνο, συγκεκριμένα ινομυαλγία, ανέφεραν ότι πονούσαν λιγότερο 
όταν ανέπνεαν αργά, εκτός και αν βίωναν έντονα αρνητικά 
συναισθήματα.

Για βελτίωση της συγκέντρωσης
Η βαθιά αναπνοή μπορεί να βελτιώσει τη συγκέντρωσή μας. 
Αυτό υποστηρίζει έρευνα του 2011, που έδειξε ότι 20΄ σωστής 
αναπνοής αρκούν για να αυξήσουμε τη ροή του οξυγονωμένου 
αίματος στον εγκέφαλο, ενισχύοντας τη δραστηριότητα στον 
προμετωπιαίο λοβό, στην περιοχή δηλαδή που σχετίζεται με 
τη συγκέντρωση. Επιπλέον, με τη μέθοδο αυτή αυξάνεται 
η έκκριση σεροτονίνης (της ορμόνης της χαράς), που φαίνεται 
να περιορίζει τα συμπτώματα της κατάθλιψης.
Για το στοµάχι
Τα άτομα με ήπια προβλήματα καούρας μπορεί να ανακουφιστούν 
κάνοντας ασκήσεις διαφραγματικής αναπνοής, σύμφωνα με μικρή 
κλινική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «American Journal of 
Gastroenterology». Οι ερευνητές, αφού παρακολούθησαν 19 
ενηλίκους με ήπια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, διαπίστωσαν 
ότι οι ασκήσεις αναπνοής φάνηκε να τους βοηθούν, μειώνοντας 
την ένταση του προβλήματος και κατά συνέπεια περιορίζοντας 
την ανάγκη για λήψη φαρμάκων.


Μπορούμε και μόνοι μας
Τεχνική 1

  • Βάζουμε το ένα χέρι στην κοιλιά και το άλλο στο στήθος.
  • Εισπνέουμε από τη μύτη (μετρώντας μέχρι το 4) και νιώθουμε την κοιλιά μας να φουσκώνει. Προσπαθούμε να κρατήσουμε τον αέρα στο στομάχι για 4 χρόνους και εκπνέουμε (μετρώντας πάλι μέχρι το 4).
  • Κάνουμε 5-10 επαναλήψεις, 3 φορές την ημέρα, ξαπλωμένοι, καθιστοί ή όρθιοι. Για να αποφύγουμε την ελαφριά ζάλη που προκαλεί η υπεροξυγόνωση του εγκεφάλου, πρέπει κατά την εκπνοή να βγάζουμε όλο τον αέρα.
Τεχνική 2

  • Καθόμαστε αναπαυτικά σε ένα μέρος ήσυχο και με απαλό φωτισμό. Κλείνουμε τα μάτια μας και ηρεμούμε.
  • Εισπνέουμε από τη μύτη για 6-8΄΄, εστιάζοντας την προσοχή μας στην αναπνοή μας και στο να παίρνουμε βαθιές ανάσες χρησιμοποιώντας το κάτω μέρος της κοιλιάς.
  • Εκπνέουμε από τη μύτη για 9-12΄΄. Οι κοιλιακοί μύες κατά την εκπνοή πρέπει να συσπώνται.
  • Στόχος μας είναι οι 3-4 αναπνοές το λεπτό, φτάνοντας σταδιακά τα 20΄.
 πηγή: http://www.mpbalatsinos.gr/school/?p=12267

Yoga House | Athens, Greece | Γιόγκα και Pilates στην Αθήνα. Σεμινάρια, Εκπαίδευση δσκάλων yoga, Εναλλακτικές διακοπές Yoga & Αναπνόη - Yoga House | Athens, Greece | Γιόγκα και Pilates στην Αθήνα. Σεμινάρια, Εκπαίδευση δσκάλων yoga, Εναλλακτικές διακοπές

«Όταν η αναπνοή περιπλανιέται, ο νους είναι ασταθής, αλλά όταν είναι σταθερή η αναπνοή, είναι έτσι σταθερός και ο νους «. – Hatha Yoga Pradipika.

Η αναπνοή είναι ζωή. Είναι μια από τις πιο ζωτικές μας λειτουργίες, αν όχι η πιο ζωτική. Η Pranayama είναι μια από τις θεμελιώδης δραστηριότητες στη yoga. Από τη πλευρά της yoga σωστή αναπνοή σημαίνει να φέρουμε περισσότερο οξυγόνο στο αίμα και στον εγκέφαλο και να ελέγξουμε τη Prana (ζωτική ενέργεια). Η Pranayama επίσης πάει χέρι χέρι με τις Asanas.
Η ένωση αυτών των δυο θεωρείται η ανώτερη μορφή εξυγίανσης και αυτοπειθαρχίας που καλύπτει και το νου και το σώμα. Η Pranayama είναι η επιστήμη του έλεγχου της αναπνοής. Αποτελείται από σειρές ασκήσεων με προορισμό να συναντήσουν τις ανάγκες του σώματος και να διατηρήσουν ακμαία την υγειά.
Η Pranayama έρχεται από τις εξής λέξεις:

Prana: Ζωτική ενέργεια ή Δύναμη της Ζωής.
Yama:
Πειθαρχία ή Έλεγχος.
Ayama:
Διεύρυνση ή Προέκταση.

Κατ’ αυτό τον τρόπο Pranayama σημαίνει «τεχνικές αναπνοής» ή «έλεγχος της αναπνοής». Στην ιδανική πρακτική, το άνοιγμα της εσωτερικής μας ζωτικής ενέργειας δεν εξαντλείτε στις βαθιές αναπνοές. Σκοπεύει να βοηθήσει και να προετοιμάσει τους ασκούμενους για τη διαδικασία του Διαλογισμού.

Κατά την διάρκεια της αναπνευστικής διαδικασίας εισπνέουμε, βάζουμε στο σώμα οξυγόνο, το οποίο περνά μέσα από το σώμα σαν μορφή ενέργειας που φορτίζει τα διάφορα μέρη του σώματος. Κατόπιν εκπνέουμε, βγάζουμε από το σώμα , διοξείδιο του άνθρακα και μαζί τοξικά κατάλοιπα.

Με την πρακτική της Pranayama επέρχεται ισορροπία ανάμεσα στο οξυγόνο και το διοξείδιο του άνθρακα. Απορροφώντας prana μέσω των τεχνικών της αναπνοής επιτυγχάνεται και η σύνδεση του νου, του σώματος και του πνεύματος.

Αλλά η ζωή είναι γεμάτη υπερένταση (stress). Εξ’ αιτίας της καθημερινής εργασίας, των οικογενειακών υποχρεώσεων, των οικονομικών πιέσεων, έχουμε τη τάση να αγνοούμε την αναπνοή μας, έτσι και αυτή καταλήγει να είναι ρηχή και γρήγορη.

Όταν τελικά χρησιμοποιούμε μόνο ένα μέρος των πνευμόνων τότε προκύπτει η μη επαρκή οξυγόνωση που με τη σειρά της οδηγεί σε διάφορες επιπλοκές. Καρδιακές παθήσεις, προβληματικός ύπνος και κόπωση είναι μερικά από τα συμπτώματα από την ελλιπή οξυγόνωση. Επομένως η αρνητική ενέργεια της ανησυχίας και των διάφορων ‘’βασάνων’’ καταλήγουν σε λιγότερη ενέργεια μέσα στο σώμα. Εξασκώντας βαθιά και συστηματική αναπνοή μέσω της Pranayama επαναφορτίζουμε το σώμα μας.

Τα οφέλη της Pranayama:

Η αναπνοή είναι μια φυσική διαδικασία της ζωής μας που πολύ λίγο προσοχή δίνουμε σε αυτήν. Είναι μια αυτόνομη λειτουργία του σώματος την οποία εκτελούμε ακόμα και αν δε συγκεντρωθούμε σε αυτή. Γιατί τότε θα έπρεπε να μάθουμε αναπνευστικές τεχνικές της yoga; Αυτοί είναι μερικοί λόγοι που η Pranayama είναι σημαντική:

  • Η Pranayama μας διδάσκει το σωστό τρόπο να αναπνέουμε. Έχουμε συνηθίσει να αναπνέουμε συνήθως από το θώρακα χρησιμοποιώντας μόνο ένα μέρος των πνευμόνων, χωρίς να γνωρίζουμε ότι αυτός ο αφύσικος και ανθυγιεινός τρόπος μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες επιπλοκές.
  • Με τις τεχνικές αναπνοής αυξάνουμε την ικανότητα των πνευμόνων, περισσότερο οξυγόνο εισρέει στον οργανισμό και έτσι έχουμε καλύτερη υγειά. Μαθαίνουμε να αναπνέουμε αργά και βαθιά – με το σωστό τρόπο.
  • Η Pranayama μειώνει τις τοξίνες και αλλά κατάλοιπα μέσα από το σώμα μας. Λειτουργεί σαν μέσο πρόληψης ως προς τις ασθένειες.
  • Η Pranayama βοήθα τη καλή λειτουργία της πέψης. Με το σωστό τρόπο αναπνοής ο μεταβολισμός και κατάσταση της υγείας μας θα αρχίσει να βελτιώνεται.
  • Η Pranayama αναπτύσσει την ικανότητα της συγκέντρωσης και της εστίασης. Καταπολεμά το άγχος και χαλαρώνει το σώμα. Ο έλεγχος της αναπνοής φέρνει γαληνή και ησυχία στο νου.
  • Η Pranayama έχει να προσφέρει ένα καλύτερο αυτοέλεγχο. Μέσα απ την συγκέντρωση χειριζόμαστε πιο αποτελεσματικά το ψυχισμό μας και τις αντιδράσεις μας. Το μυαλό μπορεί να λειτουργήσει με καθαρότητα, αποφεύγοντας τις διενέξεις και τις λάθος αποφάσεις. Επιπλέον ο αυτοέλεγχος εμπεριέχει και έλεγχο στο σώμα μας.
  • Η Pranayama οδηγεί σε ένα πνευματικό ταξίδι μέσα από ένα χαλαρό σώμα και νου.

 

 

Σωστή Αναπνοή

Στη σημερινή εποχή μας οι περισσότεροι άνθρωποι δυστυχώς αξιοποιούν μόνο ένα μικρό μέρος της πνευμονικής τους δραστηριότητας όταν αναπνέουν. Αναπνέουν ρηχά, από το στόμα, μόλις και επεκτείνουν το θωρακικό τους κλωβό, κρατώντας τους ώμους κυρτούς, δημιουργώντας επίπονες εντάσεις στην άνω μοίρα της πλάτης και τον αυχένα και στερώντας τελικά το σώμα από το πολύτιμο καύσιμο του: το οξυγόνο. Γι’ αυτό και όλοι γύρω μας σήμερα παραπονιούνται πως κουράζονται πολύ γρήγορα, υποφέρουν από έλλειψη ζωτικότητας και αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, χωρίς να έχουν ουσιαστική κατανόηση των πραγματικών λόγων.

Αν θέλαμε να κάνουμε ένα γενικό διαχωρισμό της αναπνοής, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τρία βασικά είδη:

 

  • η υψηλή θωρακική αναπνοή αποτελεί την πιο ρηχή και ατελή αναπνοή, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ώμοι και οι κλείδες υψώνονται, ενώ η κοιλιακή χώρα συστέλλεται στην εισπνοή. Μέγιστη προσπάθεια επιτελείται, ελάχιστη επάρκεια οξυγόνου δυστυχώς επιτυγχάνεται.
  • η μέση πλευρική αναπνοή πραγματοποιείται με τη διεύρυνση του θωρακικού κλωβού, ενώ οι πλευρικοί μύες συστέλλονται και αποτελεί το δεύτερο τύπο ατελούς αναπνοής.
  • η βαθιά διαφραγματική αναπνοή, αποτελεί τον ιδανικό τρόπο αναπνοής, καθώς εμπλουτίζει με νέο οξυγόνο το κατώτερο και μεγαλύτερο μέρος των πνευμόνων, όπου συνήθως ο παλαιός αέρας λιμνάζει. Η αναπνοή γίνεται βαθιά και αργή και καθώς εισπνέουμε, το διάφραγμα κινείται προς το κάτω μαλάσσοντας τα εσωτερικά κοιλιακά όργανα, ενώ καθώς εκπνέουμε το διάφραγμα κινείται προς το πάνω, μαλάσσοντας την καρδιά.
    Μια πλήρης γιόγκικη αναπνοή συνδυάζει και τους τρείς τύπους αναπνοής, ξεκινώντας από τη βαθιά διαφραγματική και συνεχίζοντας την εισπνοή μέσω της μέσης πλευρικής και τέλος της υψηλής θωρακικής. Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως η εισπνοή είναι το πλέον ουσιώδες στάδιο της αναπνοής, ενώ στην πραγματικότητα το κλειδί βρίσκεται στην εκπνοή μια και μια πλήρης εκπνοή εξασφαλίζει την πλήρη έξοδο του στάσιμου αέρα, προκειμένου να εισέλθει νέος, ανανεωμένος αέρας στους πνεύμονες μέσω της εισπνοής. Επιπλέον, η ρινική αναπνοή εξασφαλίζει το φιλτράρισμα του αέρα που εισέρχεται στα ρουθούνια, ενώ από πρανικής πλευράς διεγείρει το οσφρητικό κέντρο που βρίσκεται πίσω από τα ρουθούνια, μεταφέροντας αυξημένα ποσά prana στο κεντρικό νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο. Στην επιστήμη της pranayama, η θεμελιώδης αρχή βασίζεται στην αλληλοσύνδεση του νου και της ζωτικής ενέργειας prana. Γι’ αυτό και ο έλεγχος της πρανα, μέσω της αναπνοής, συνεπάγεται και τον έλεγχο του νου. Οι γιόγκικες ασκήσεις της αναπνοής- ή pranayama- αποτελούν τεχνικές ελέγχου της ζωτικής ενέργειας prana και κατά συνέπεια τεχνικές ελέγχου της νοητικής και συναισθηματικής μας κατάστασης.
     
    Φέροντας λοιπόν υπό συνειδητό έλεγχο τη διαδικασία της αναπνοής, όχι μόνο βοηθάμε το σώμα να χαλαρώσει βαθιά, αυξάνοντας σημαντικά τα αποθέματα της ζωτικής ενέργειας prana, αλλά βοηθάμε τον εαυτό μας να αισθάνεται καθημερινά ήρεμος, χαλαρός και αισιόδοξος, έτοιμος να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ζωής με αγάπη, εμπιστοσύνη και θετικότητα. Σε μία συνεδρία yoga, οι πρακτικές της pranayama προετοιμάζουν τον ασκούμενο για τη διαδικασία της τελικής χαλάρωσης και το διαλογισμό.

ESOTERICA.gr - ΓΙΟΓΚΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΝΟΗ - -= Ανατολική Φιλοσοφία =-

ΓΙΟΓΚΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΝΟΗ    

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

 

    ΓΙΟΓΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ  

            Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διακρίνουμε εξ' αρχής πως μέσα στα πλαίσια της Ινδικής Φιλοσοφίας, η αναζήτηση της Αλήθειας, η κατάκτηση της Γνώσης δεν είναι αποδεκτή σαν ένας αυτοσκοπός καθαυτός, παρά μόνο σαν ένα μέσο που εξυπηρετεί στην κατάκτηση του Υπέρτατου στόχου της Ελευθερίας, ή καλύτερα της λύτρωσης, της Απελευθέρωσης. Έτσι αν η ταύτιση με το ΟΝ αποτελεί την ΤΕΛΕΙΩΣΗ, η έννοια της Απελευθέρωσης σημαίνει το ξεπέρασμα της ανθρώπινης φύσης και την "Εκπόρθηση" ενός διαφορετικού επίπεδου Ύπαρξης. Σημαίνει δηλ. την ρήξη, τον θάνατο σε ότι έχει σχέση με τα ανθρώπινα και την μυστικιστική Αναγέννηση σε ένα επίπεδο ύπαρξης απαλλαγμένο από περιορισμούς, την Ζωή δηλαδή στον κόσμο του ΟΝΤΟΣ. Η λέξη YOGA ετυμολογικά προέρχεται από την Σανσκριτική ρίζα YUJ (στα Ελληνικά συνδέω, συσφίγγω, υποτάσσω, στα λατινικά JUNGERE, JUGUM, στα Αγγλικά JOKE κ.λ.π.) και εκφράζει σαν έννοια την κατάσταση ένωσης της ατομικής ψυχής με το Ον. 

            Επιπλέον όμως σημαίνει την πρακτική μέθοδο με την οποία μπορεί να επιτευχθεί η ένωση αυτή και επομένως είναι το σύνολο εκείνων των κατάλληλων μέσων και μεθόδων που επιτρέπουν στον άνθρωπο να ξεπεράσει την ανθρώπινη φύση και να γνωρίσει , να "Αγγίξει" το ΟΝ. Αυτή ακριβώς η ρήξη των δεσμών του Πνεύματος με τον κόσμο της ύλης είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για τον τελικό σκοπό της Λύτρωσης. Απάρνηση σημαίνει δύναμη. Κάθε πειρασμός που κατανικιέται, αντιστοιχεί και σε μια δύναμη που οικειοποιείται ο "νικητής", που καταφέρνει να εξουσιάσει όχι μόνο αντικείμενα αλλά και μια μαγική δύναμη ασύγκριτα πολυτιμότερη από αυτά. Έτσι υπό αυτή την έννοια η Γιόγκα συνεπάγεται το σύνολο των τεχνικών αυτή την έννοια η Γιόγκα συνεπάγεται το σύνολο των τεχνικών εκείνων (ασκητικών τεχνικών και μεθόδων διαλογισμού) που οδηγούν στην χειραφέτηση του πνεύματος από την ύλη, δίνοντας έμφαση στην "προσπάθεια" του ατόμου (με την προσπάθεια υποτάσσω) και την "αυτοπειθαρχία" χάριν των οποίων επιτυγχάνεται η συγκέντρωση του Πνεύματος. Συνδέω, συσφίγγω, ζεύω, υποτάσσω, όλα αποσκοπούν σε μια σύγκλιση - συγκέντρωση - προς ένα σημείο - κέντρο - σε μια κατάργηση της διασποράς και του αυτοματισμού σε μια ενοποίηση του Πνεύματος που είναι και η απαραίτητη προϋπόθεση για την τελική ένωση της ανθρώπινης ψυχής με τον θεό. Από τα παραπάνω γίνεται σαφές πως η έννοια της ενοποίησης της συγκέντρωσης "σε ένα μοναδικό σημείο" αποτελεί αφετηρία και στόχο προς επίτευξη των Γιόγκικων τεχνικών και μεθόδων διαλογισμού. 

Αυτή η σταθερή και συνεχής συγκέντρωση ονομάζεται EKAGRATA (σε ένα μοναδικό σημείο) άσχετα αν αυτό είναι ένα φυσικό αντικείμενο, μια σκέψη ή ο Θεός. Μέσω της άσκησης της EKAGRATA επιτυγχάνεται σταδιακά η αυτοκυριαρχία, ελέγχοντας τις δύο πηγές "ρευστότητας": Την αισθητηριακή δραστηριότητα και την ώθηση του υποσυνείδητου. EKAGRATA σημαίνει Βούληση, να γίνει δηλαδή ένας Πυρήνας, ένα Κέντρο, απ' όπου να μπορείς να κυβερνάς το σύνολο των Ψυχοσωματικών δραστηριοτήτων.

Υπενθυμίζουμε εν συντομία τα στάδια της YOGA

1. YAMA: Χαλιναγωγήσεις (κανόνες αρνητικού χαρακτήρα: αποχή από βία, ψεύδος, κλοπές, τήρηση αγνότητας και μη προσκόλληση σε υλικά αποκτήματα).

2. NIYAMA: Πειθαρχίες (κανόνες αρνητικού χαρακτήρα: Καθαριότητα σώματος και νου, αταραξία, αυτοπειθαρχία, μελέτη, αυτοεγκατάλειψη στο Θεό).

3. ASANA: Στάσεις και θέσεις του σώματος.

4. PRANAYAMA: Ο ρυθμός της Αναπνοής.

5. PRATYAHARA: Αποκοπή από τις αισθήσεις.

6. DHARANA: Συγκέντρωση του Νου σε εξωτερικό αντικείμενο ή σημείο μέσα στο Σώμα ("δέσιμο" του νου με ένα εξωτερικό ή εσωτερικό σημείο).

7. DYANA: Προσήλωση του Νου (Αδιάλειπτη ροή της συνείδησης προς το σημείο με το οποίο συνδέθηκε στο στάδιο της DHARANA).

8. SAMADHI: Βίωση της ταυτότητας με την τελική πραγματικότητα.

            Διακρίνουμε αμέσως πως όλα τα στάδια τείνουν να απομακρύνουν τον ασκούμενο από διασπαστικές για την συνείδηση στάσεις, εστιάζοντας τις προσπάθειές του προς την κατεύθυνση της επίτευξης της υπερανθρώπινης πραγματικότητας σε κάθε επίπεδο αρχίζοντας προοδευτικά από το στάδιο 1 και συνεχίζοντας μέχρι το στάδιο 8. Η έννοια της EKAGRATA κυριαρχεί σε όλα αυτά τα στάδια των  γιόγκικων τεχνικών. Με τις φυσικές ψυχολογικές καθάρσεις αποκτούμε την EKAGRATA, δηλ. την εξουσία πάνω στις αισθήσεις με την Ασάνα, ένα σώμα δηλ. τεντωμένο και προσηλωμένο σε μία μόνο στάση, δίνουμε τέλος στην σπασμωδικότητα και κινητικότητα του σώματος παραμένοντας σταθεροί σε μια στάση αρχετυπική. Όταν όλες οι λειτουργίες του σώματος έχουν ανασταλεί, η αναπνοή είναι που πραγματοποιεί την τάση σε συγκέντρωση "σε ένα μόνο αντικείμενο".  

            Έχουμε φτάσει στο στάδιο της Πραναγυάμα όπου ο στόχος είναι η όσον το δυνατόν βραδύτερη ρύθμιση της αναπνοής ώστε να εξελιχθεί αυτή (η αναπνοή) σε αυτόματη κίνηση που μπορούμε να "ξεχάσουμε". Μόνο τότε μπορεί να πετύχει ο γιόγκικος διαλογισμός, οι τεχνικές του οποίου αναφέρονται στα 4 επόμενα στάδια. Υπάρχει μια άμεση σύνδεση ανάμεσα στον ρυθμό αναπνοής και τις καταστάσεις συνείδησης και οι τεχνικές της Πραναγυάμα χρησιμοποιούν αυτή την σχέση σαν εργαλείο ενοποίησης της συνείδησης. Ρυθμίζοντας την αναπνοή και επιβραδύνοντάς την σταδιακά, ο ασκούμενος μπορεί να περάσει, δηλ. να αισθανθεί εμπειρικά και με διαύγεια, συνειδησιακές καταστάσεις, που όταν βρίσκεται σε κατάσταση εγρήγορσης του είναι αδύνατον π.χ. του ύπνου. Είναι γνωστές τέσσερις καταστάσεις συνείδησης: Η ημερήσια, του ύπνου με όνειρα, του ύπνου χωρίς όνειρα και η "καταληπτική". 

            Με την Πραναγυάμα, παρατείνοντας όλο και περισσότερο την εισπνοή και εκπνοή και αφήνοντας να περάσει σταδιακά όλο και περισσότερος χρόνος μεταξύ αυτών των δύο στιγμών της αναπνοής, μπορούμε να εισχωρήσουμε σταθερά και με διαύγεια (διατηρώντας σταθερή συνείδηση) σε κάθε μια από αυτές τις καταστάσεις.

2. ΠΡΑΝΑ ΚΑΙ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 

            Με τη λέξη ΠΡΑΝΑ ορίζεται η Παγκόσμια Αρχή ενέργειας και δύναμης που ζωοποιεί το Σύμπαν. Είναι η "Απόλυτη ενέργεια" η μία και η αυτή Κοσμική ενέργεια που κάνει τη Γη να κινείται, του πνεύμονες να εργάζονται και την καρδιά να κτυπά. Ο άνθρωπος αντλεί από το περιβάλλον του τη ζωτική αυτή δύναμη, που στηρίζει τη ζωή μέσα στο σώμα, μέσω του φορέα PRANA - MAYA KOSHA (KOSHA = θήκη, περίβλημα). Μέσω  του πρανικού φορέα του ανθρώπου και διαμέσου των κέντρων ενέργειας (τσάκρας) λειτουργεί ένα δίχτυο ρευμάτων που εξασφαλίζει εν δυνάμει μια συνεχή ροή από Πράνα, προς τα διάφορα μέρη του σώματος. Η Παράδοση λέει πως υπάρχουν 72.000 τέτοια κανάλια (NADDIS) από τα οποία τα γνωστότερα είναι: α)η IDA (αρνητικό ενεργειακό ρεύμα) και β) η PINGALA (θετικό ενεργειακό ρεύμα), που ξεκινώντας και οι δύο από το MULADHARA τσάκρα διασταυρώνονται δύο φορές γύρω από την σπονδυλική στήλη για να καταλήξουν τελικά στο αριστερό και δεξί ρουθούνι. γ) η SUSHUMNA που είναι λεπτός κενός αγωγός, που εκτείνεται κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης, ξεκινώντας από το κατώτερο τσάκρα (MULADHARA) και καταλήγοντας στον εγκέφαλο. Μέσω του παραπάνω δικτύου η PRANA, η γενική ζωντανή δύναμη διοχετεύεται και ζωοποιεί το κάθε σημείο του ανθρώπινου σώματος εξυπηρετώντας τις απαραίτητες λειτουργίες. Έτσι ανάλογα με την λειτουργία που εκτελεί φέρει και διαφορετικά ονόματα. Έτσι έχουμε 5 μορφές PRANA που μέσω των κέντρων ενέργειας (τσάκρας) εξασφαλίζονται οι αυτόματες λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.  

 ΕΙΔΗ ΠΡΑΝΑ ΕΔΡΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΟΜΕΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 

    

1. PRANA καρδιά , λειτουργία καρδιάς NAHATA CΗAKRA  

2. APANA βάση της σπονδυλικής στήλης αποβολή από το σώμα προϊόντων της καύσης MULADHARA

3. SAMANA αφαλός χώνεψη - θρέψη MANIPURA CΗAKRA

4. VYANA γεννητικά όργανα φέρνει ζωτική ενέργεια σε όλο το σώμα SVAKHISHTHANA CΗAKRA

5. UDANA βάση λαιμού λειτουργία αναπνευστικού συστήματος VISHUDDHA CΗAKRA

            Λόγω του ότι ο άνθρωπος προμηθεύεται την πράνα κυρίως μέσω της αναπνοής από τον αέρα, μερικές φορές η λέξη πράνα χρησιμοποιείται και με την έννοια της Αναπνοής. Ωστόσο η ζωτική αυτή αρχή, αν και βρίσκεται μέσα σε όλες τις μορφές της ύλης εν τούτοις δεν είναι ύλη. Βρίσκεται στον αέρα αλλά δεν είναι αέρας, την παραλαμβάνουμε με το Οξυγόνο όμως δεν είναι Οξυγόνο. Η PRANA βρίσκεται στον ατμοσφαιρικό αέρα αλλά και σε άλλα μέρη, ακόμα και σε μέρη που ο αέρας δεν εισχωρεί, ο ρόλος της δε στην διατήρηση του φαινόμενου της ζωής είναι ξεχωριστός και παράλληλος με αυτόν των φυσιολογικών λειτουργιών. Μέσω του "πρανικού κυκλοφοριακού συστήματος" των NADDIS εξασφαλίζεται η ενεργοποίηση και ομαλή λειτουργία του Ψυχο-φυσιολογικού μας οργανισμού. Ο άνθρωπος συσσωρεύει αυτήν την ζωτική ενέργεια κυρίως μέσω της αναπνοής.

            H PRANAYAMA, το τέταρτο μέρος της YOGA έτσι όπως την έχει κωδικοποιήσει ο PATANSALI, ασχολείται με τις αναπνευστικές εκείνες τεχνικές που μας επιτρέπουν να αναπνέουμε σωστά και να τροφοδοτούμε το σύνολο του οργανισμού μας με την απαιτούμενη ποσότητα πράμα που χρειάζεται. Αλλά πριν προχωρήσουμε στην εξέταση της Πραναγυάμα ας εξετάσουμε λίγο το νευρικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού που συνδέεται στενά με την κυκλοφορία και αποθήκευση της πράνα στον ανθρώπινο οργανισμό. Το νευρικό σύστημα στον άνθρωπο χωρίζεται σε δύο μεγάλα συστήματα:

            1. ΕΓΚΕΦΑΛΟΝΩΤΙΑΙΟ ή ΠΑΡΑΣΥΜΠΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, που αποτελείται από το μέρος του νευρικού συστήματος που βρίσκεται μέσα στην κρανιακή κοιλότητα και στην σπονδυλική στήλη (εγκέφαλος, νωτιαίος μυελός και νεύρα που διακλαδώνονται σε όλο το σώμα). Ελέγχει όλες τις συγκεκριμένες - εκούσιές λειτουργίες, βάζοντας σε κίνηση τις αισθήσεις και όλα τα όργανα που χρησιμοποιεί το ΕΓΩ στην διαδικασία της σκέψης. Είναι το όργανο με το οποίο το ΕΓΩ έρχεται σε επικοινωνία με τον έξω κόσμο.  

         

            2. ΣΥΜΠΑΘΗΤΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ που περιλαμβάνει όλα εκείνα τα μέρη του νευρικού συστήματος που βρίσκονται κυρίως στην θωρακική κοιλότητα, το υπογάστριο και την κοιλότητα της λεκάνης. Αποτελείται από γάγγλια (μάζες νευρικής ύλης) που σχηματίζουν μια διπλή αλυσίδα προς το μέρος της σπονδυλικής στήλης αλλά και από άλλα γάγγλια διάσπαρτα στην κεφαλή, στον λαιμό, στο στήθος και το υπογάστριο. Το συμπαθητικό νευρικό σύστημα ελέγχει τις ακούσιες λειτουργίες στον ανθρώπινο οργανισμό όπως είναι η κυκλοφορία του αίματος, η αναπνοή, η πέψη κ.λ.π. κατ' αντιστοιχία με το εγκεφαλονωτιαίο νευρικό σύστημα, το συμπαθητικό νευρικό σύστημα έχει το δικό του εγκέφαλο, που είναι το Ηλιακό Πλέγμα, ένα είδος εγκέφαλου που παίζει σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη οικονομία. Ελέγχοντας τα κυριότερα από τα εσωτερικά όργανα, το Ηλιακό Πλέγμα σύμφωνα με τις εσωτερικές παραδόσεις, θεωρείται σαν η "Κεντρική αποθήκη" Πράνα στον ανθρώπινο οργανισμό και σαν τέτοια ελέγχει την λειτουργία του κρανιακού εγκέφαλου σε μεγάλο βαθμό. Στον ανθρώπινο οργανισμό αυτά τα δύο κέντρα παίζουν το ρόλο δύο όλων, αρσενικού (ηλιακό πλέγμα) και θηλυκού (κρανιακός εγκέφαλος), όπου αντίστοιχα συσσωρεύονται ηλιακές και γήινες (ή σεληνιακές ενέργειες). Μέσω της γιόγκα αυτές οι ενέργειες τείνουν να εναρμονιστούν επιτυγχάνοντας την ομαλή επικοινωνία των δύο κέντρων και την πλήρη ενεργοποίηση του ψυχοσωματικού μας οργανισμού. Τώρα πλέον, έχοντας διασαφηνίσει την σχέση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και του Ηλιακού Πλέγματος με την πράνα μπορούμε να περάσουμε στις τεχνικές λήψης και ελέγχου πράνα μέσω της αναπνοής, δηλ. την Πραναγυάμα.

3. ΠΡΑΝΑΓΥΑΜΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΝΟΗ

            Η λέξη πραναγυάμα είναι σύνθετη, αποτελούμενη από τις λέξεις PRANA (αναπνοή) και AYAMA (κράτημα, παύση) και σημαίνει κράτημα της αναπνοής. Σύμφωνα με τον ορισμό του PATANJALI "... το σταμάτημα της κίνησης εισπνοής - εκπνοής, είναι PRANAYAMA" πράγμα που δείχνει πως η όλη τεχνική της PRANAYAMA επικεντρώνεται στο σταμάτημα της αναπνοής (απάρνηση της αναπνοής). Έτσι θα μπορούσαμε να ορίσουμε την PRANAYAMA σαν τον εκούσιο έλεγχο της αναπνοής κατά τον οποίο προσπαθούμε να δομήσουμε μια "νέα κατάσταση αναπνοής". Μέσω της σταθεροποίησης του ρυθμού της αναπνοής και της σταδιακής επιβράδυνσής του προσπαθούμε να πετύχουμε ένα επιθυμητό για τον διαλογισμό ρυθμό αναπνοής, που είναι όμοιος με αυτόν κατ την διάρκεια του ύπνου. Η ρυθμική αναπνευστική δραστηριότητα δημιουργεί μια ελεγχόμενη προσανατολισμένη δράση των μορίων μέσα στο σώμα και βοηθά ώστε μέσω του αναπνευστικού κέντρου να ελέγχουμε τα άλλα κέντρα. Παρά την σημασία της PRANAYAMA, ο PATANJALI δεν αναφέρει παρά ελάχιστα πράγματα.  Λεπτομέρειες γύρω από τεχνικές του, βρίσκει κανείς σε βιβλία άλλων  συγγραφέων και προπάντων σε συγγράμματα HATHA YOGA όπου αναφέρονται αρκετά στοιχεία. Η PRANAYAMA χωρίζεται σε τρία μέρη - φάσεις:    

PURAKA: εισπνοή

KUMBHAKA: κράτημα εισπνοής

RECAKA: εκπνοή

            Στο κράτημα ο αέρας μπορεί να κρατιέται είτε μέσα στους πνεύμονες (εσωτερικός KUMBHAKA) είτε έξω από τους πνεύμονες (άδειοι πνεύμονες, εξωτερικός KUMBHAKA). Οι χρονικές αναλογίες ανάμεσα στα τρία αυτά μέρη της αναπνοής παίζουν μεγάλο ρόλο. Κατά την αυθεντική παράδοση η αναλογία μεταξύ εισπνοής - κρατήματος - εκπνοής πρέπει να είναι 1:4:2. Υπάρχουν και άλλες δύο παραδόσεις με αναλογίες 1:2:2 και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα να περνούν στην 1:4:2. Επίσης όταν αρχίζουν να ασκούνται στην PRANAYAMA πρέπει να παραλείπουν εντελώς το κράτημα της αναπνοής και πρέπει να το αρχίζουν μετά από ικανοποιητική πρόοδο στην σταθεροποίηση εισπνοής - εκπνοής σε ρυθμούς 1:2. Στους αφορισμούς του ο PATANJALI αναφέρεται στην PRANAYAMA μόνο σε τρεις Σούτρες παρ' όλο που η εφαρμογή του είναι τόσο σημαντική και ίσως αυτό είναι μια "έμμεση" οδηγία ώστε αυτές οι ασκήσεις να μην γίνονται χωρίς τις τεχνικές οδηγίες και την επίβλεψη ενός έμπειρου δάσκαλου. Όλες οι ασκήσεις PRANAYAMA πρέπει να γίνονται αργά και με προσοχή, όταν δε παρατηρηθούν τυχόν προβλήματα να διακοπούν αμέσως. Η Χάθα γιόγκα πραντιπίκα λέει: "Δια της κατάλληλης άσκησης του PRANAYAMA επέρχεται η εξαφάνιση όλων των ασθενειών περιλαμβανόμενων λόξυγγος, άσθματος, βήχα, πονοκεφάλων, πόνων στα μάτια και τα αυτιά. ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΕΙ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΟΝ ΑΕΡΑ, ΝΑ ΤΟΝ ΕΚΠΝΕΕΙ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ, ΝΑ ΤΟΝ ΣΥΓΚΡΑΤΕΙ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ"

            Πραγματικά η PRANAYAMA αρχίζει με τον KUMBHAKA (συγκράτηση), είτε μετά την εισπνοή είτε μετά την εκπνοή, για κάποιο χρονικό διάστημα το οποίο αυξάνεται βαθμιαία και προσεχτικά. Η συγκράτηση της αναπνοής επηρεάζει σημαντικά την ροή των πρανικών ρευμάτων μέσα στο σώμα, δίνοντας έτσι στον γιόγκι την δυνατότητα να έχει όλο και μεγαλύτερο έλεγχο πάνω σε αυτά. Τελικά η προχωρημένη άσκηση PRANAYAMA διεγείρει την Κουνταλίνη και ο γιόγκι μπορεί να την κατευθύνει προς τα διάφορα κέντρα ενέργειας (Τσάκρας) μέσα στο σώμα. Θα τελειώσω με την παρουσίαση της πλήρους αναπνοής η οποία είναι η αναπνοή κατά την οποία επιτυγχάνουμε μεγαλύτερη λήψη πράνα, και ενεργοποιούμε σε μεγάλο βαθμό τις πνευμονικές κυψελίδες, ενώ ταυτόχρονα γίνεται ένα εσωτερικό μασάζ των εσωτερικών οργάνων. Ξεκινώντας η εισπνοή, στέλλουμε τον αέρα στο κάτω μέρος των πνευμόνων με αποτέλεσμα να πιέζεται το διάφραγμα και να γίνεται κυρτό προς τα κάτω. Αυτή η κίνηση του διαφράγματος πιέζει τα σπλάχνα προς τα έξω, προβάλλοντας την κοιλιακή χώρα. Στην συνέχεια γεμίζει το μέσο των πνευμόνων, το διάφραγμα επανέρχεται, η κοιλιακή χώρα μετατοπίστηκε προς τα μέσα. Τέλος γεμίζει το επάνω μέρος των πνευμόνων και τραβάμε λιγάκι την κοιλιακή χώρα προς τα μέσα και επάνω. Κατά τη διάρκεια της εκπνοής ακολουθούμε την αντίθετη πορεία. Δηλαδή, εκπνοή πρώτα από το επάνω μέρος των πνευμόνων, μετά από την μέση και τέλος από το κάτω μέρος των πνευμόνων 

  

e-afipnisis: Γιόγκα -- μάθετε online άσκηση αναπνοής και διαλογισμό

Η αναπνοή και ειδικότερα η συνειδητή αναπνοή είναι το βασικότερο κλειδί για μια αρμονική και ευτυχισμένη ζωή.Γιατί η αναπνοή είναι αυτή που φέρνει τον άνθρωπο πιο κοντά στην πραγματική υπόστασή του, μέσω της συνείδησης και της επαφής με την βαθύτερη Ουσία της ύπαρξής του.Πέρα απ΄αυτό χαρίζει καλύτερη υγεία,πνευματική διαύγεια,καθαρό νου,καθώς επίσης και βελτίωση της διαίσθησης,αφού είναι το μέσο επικοινωνίας με τον αληθινό Εαυτό(αυτό που λέμε ψυχή,Πηγή ή Θεό).
Τι είναι όμως η συνειδητή αναπνοή;
Είναι απλά η αναπνοή που δεν γίνεται ασυνείδητα,αλλά παρατηρώντας τη.Δεν είναι απαραίτητο να παίρνουμε βαθιές αναπνοές για να την παρατηρήσουμε(που και αυτές βοηθάνε πάρα πολύ)αλλά απλά εστιάζοντας την προσοχή μας στη λειτουργία της αναπνοής(εισπνοή-εκπνοή).
Είναι απ΄τα μυστικά που μαζί με το γέλιο απομακρύνουν αυτό που μαστίζει τις κοινωνίες μας,το φόβο,την ανασφάλεια και μας φέρνουν πιο κοντά σ΄αυτό που είμαστε την Αγάπη.Πολλές φορές όλα αυτά τα δυσάρεστα γεγονότα που υπάρχουν γύρω μας,ασθένειες,συγκρούσεις,φτώχεια,πόνος, είναι η έλλειψη Αγάπης, είναι αποτέλεσμα της λήθης που έχει υποπέσει η ανθρώπινη συνειδητότητα και η απομάκρυνση απ΄την πραγματική Φύση μας.
Η συνειδητή αναπνοή είναι επίσης το βασικό εργαλείο του διαλογισμού.
Το βίντεο που ακολουθεί μας δείχνει μια τεχνική της γιόγκα που μέσω της διαφραγματικής αναπνοής,μας βοηθάει να χαλαρώσουμε και να νιώσουμε ευεξία,αλλά και να προετοιμαστούμε για διαλογισμό όπως φαίνεται στη συνέχεια..

1 σχόλιο: