Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Βότανα - Οδηγός βοτάνων

Votana

Η σημασία των βοτάνων είναι αξιοσημίωτη στη ζωή μας. Τα χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας, για τη φαρμακευτική, μαγειρική, καλωπιστική ιδιότητα τους, αλλά έχουν και άλλες πολλές χρήσεις. Σχεδόν όλλα τα φάρμακα, σαμπουάν, κρέμες και άλλα καλωπιστικά προιόντα περιέχουν στοιχεία βοτάνων, ή συνδιασμούς τους, άλλωστε η βοτανολογία είναι η βάση της φαρμακευτικής.

Δυστυχώς οι συνήθειες μας στα έτοιμα, μας έχουν κάνει να ξεχάσουμε, το πόσο πολύτιμα είναι στη ζωή μας, ιδιαίτερα αν καταναλώνονται φρέσκα, κι έτσι στο κάθε πρόβλημα, πηγαίνουμε και αγοράζουμε προιόντα, στα οποία το ποσοστό των φυσικών στοιχείων είναι ελάχιστο σε σχέση με τις χημικές συνθέσεις που περιέχουν. Αυτή η κατάσταση φανερώνει μία διαστρέβλωση της έννοιας της υγείας και μια αδυναμία του καθενός μας να πάρουμε την ευθύνη της διαχείρησης της στα χέρια μας, και πάνω σε αυτήν την άγνοια και την αδυναμία μας, έχει στηθεί ένα τεράστιο παζάρι από τις φαρμακοβιομηχανίες, και όχι μόνο απ αυτές.

Ευτυχώς όμως, η κληρονομιά που έχουμε απ τους προγόνους μας σε πληροφοριακό υλικό, μπορεί να μας βοηθήσει να ήμαστε ενήμεροι για το πώς μπορεί η φύση με τα βότανα της να μας γιατρέψει, να μας ομορφήνει, να μας χαλαρώσει, και να μας ισορροπίσει. Οι πρόγονοί μας επίσης θεωρούσαν τα φυτά ολοκληρωμένες οντότητες, κάτι που είναι αντιληψιακά σωστότατο, αλλά πλέον δεν αντιμετοπίζονται έτσι.

Οι άνθρωποι που θέλουν να ζούν με ποιότητα τη ζωή τους, εκτιμούν τις γνώσεις που έχουμε διαθέσιμες και τις εξελίσουν, ψάχνοντας τρόπους να το πετύχουν. Κι έτσι απ’τους αρχαίους πολιτισμούς, που είχαν ανακαλύψει τις αρωματικές ιδιότητες των βοτάνων,(χρησιμοποιόντας τα ως αρωματικά χώρου, λυχνάρια με αρωματισμένο λάδι, αρώματα, καλυντικά, ποτ πουρί και άλλα) μέχρι σήμερα μας δίδαξαν την αρωματοθεραπεία με τη χρήση αιθέριων έλαιων(πτητικές ουσίες που απομονώνονται από ένα αρωματικό φυτό), που η δράση τους μπορεί να είναι θεραπευτική, αναζωογονιτική ή διεργετική, αναλόγως με την επιλογή του φυτού. Επίσης οι φίλοι του καλού φαγητού καλλιεργούν βότανα κοντά στη κουζίνα τους, δημιουργόντας συνδιασμούς γεύσεων και παράλληλα φροντίζοντας τον οργανισμό.

Τα συμπλέγματα των βοτάνων είναι αρκετά ισορροπημένα ως προς την θεραπευτική τους δράση.Παρόλλα αυτά η σωστή δοσολογία κάθε βοτάνου διαφέρει από άτομο σε άτομο, γιαυτό συνυστάται η συμβουλή πρίν την κατανάλωση από κάποιον έμπειρο ή ειδικό, ή από μια έγκυρη πηγή.

Η διαχείρηση της υγείας μας δεν συμένει ολοκληροτική άρνηση της ιατρικής. Απλά να εστιάσουμε στη διατήρηση της. Για έναν ποιοτικό τρόπο ζωής συνιστάται η φροντίδα του οργανισμού μας, διότι όπως είπε η Florence Nightingale ‘’η θεραπεία είναι στην φροντίδα’’! Και για να μπορείς να φροντίσεις τον εαυτό σου, χρειάζεται να ξέρεις τι καταναλώνεις, τι σου προσφέρει, και τι πραγματικά χρειάζεσαι.

Μερικά θεραπευτικά βότανα

Allium-sativum

Σκόρδο (Allium sativum) Χρησιμοποιούμενα μέρη: βολβός

Ιδιότητες: Είναι ισχυρό αντιβιοτικό και αντισηπτικό ενώ ταυτόχρονα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Χρησιμοποιείται για μολύνσεις του αναπνευστικού και του πεπτικού αλλά και για δερματικές μυκητιάσεις. Μειώνει την πίεση και την πυκνότητα του αίματος και μπορεί να ωφελήσει στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων αλλά και τη ρύθμιση διαταραχών του κυκλοφοριακού όπως η υπέρταση. Επίσης ελαττώνει τη χοληστερίνη και τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα .

Achillea-millefolium

Χιλιόφυλλo (Achillea millefolium) Χρησιμοποιούμενα μέρη: τα υπέργεια τμήματα του φυτού και το αιθέριο έλαιο

Ιδιότητες: Είναι πικρό τονωτικό βότανο και βοήθα στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας και άλλων στομαχικών διαταραχών. Έχει την ικανότητα να συσφίγγει τους βλεννογόνους και να σταματά τις αιμορραγίες. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται για την επούλωση των πληγών. Ακόμη έχει αντισπασμωδικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Βοήθα στη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού κύκλου καταπραΰνει τους πόνους της περιόδου και μειώνει την έντονη αιμορραγία. Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στις φλέβες.

Aloe-vera

Αλόη (Aloevera) Χρησιμοποιούμενα μέρη: το διαυγές πήκτωμα (gel) από τα φύλλα και ο πικρός κίτρινος χυμός που παράγεται από τα φύλλα. Ιδιότητες: Gel:επουλωτικό, μαλακτικό, ενυδατικό. Χρησιμοποιείται για εγκαύματα από καυτά υγρά ή από τον ήλιο, για εκδορές και για όλα σχεδόν τα δερματικά προβλήματα. Επιταχύνει το ρυθμό επούλωσης και ελαττώνει τον κίνδυνο μολύνσεων.

Calendula-officinalis

Καλέντουλα (Calendulaofficinalis)Χρησιμοποιούμενα μέρη: άνθη Ιδιότητες: Αντιφλεγμονώδες , αντισηπτικό, επουλωτικό. Αποτρέπει την εξάπλωση της μόλυνσης και επιταχύνει το ρυθμό αποκατάστασης. Χρησιμοποιείται για κοψίματα, εκδορές, πληγές, μικροεγκαύματα και ερεθισμένο δέρμα καθώς και για μυκητοπάθειες όπως η τριχοφυτία, τα ποδιά του αθλητή, κολπικές μυκητιάσεις κτλ. Μπορεί να ληφθεί εσωτερικά για την αντιμετώπιση φλεγμονών του πεπτικού όπως η γαστρίτιδα και τα πεπτικά έλκη.

Carduus-marianum

Γαϊδουράγκαθο (Carduusmarianum)Χρησιμοποιούμενα μέρη: άνθη και σπόροι . Ιδιότητες: Προστατεύει τα κύτταρα του συκωτιού και βοήθα στην ανανέωση τους. Χρησιμοποιείται ως τονωτικό σε διάφορες περιπτώσεις όπου το συκώτι καταπονείται από λοιμώξεις, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ η χημειοθεραπείες αλλά και για τη θεραπεία παθήσεων όπως η ηπατίτιδα και ο ίκτερος. Χρησιμοποιείται ως αντίδοτο σε δηλητηρίαση από μανιτάρια της οικογένειας amanita αλλά και για τη θεραπεία πεπτικών διαταραχών. Επίσης έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.

Chamomilla-recutita

Χαμομήλι (Chamomillarecutita) Χρησιμοποιούμενα μέρη: άνθη

Ιδιότητες: Είναι ήπιο πικρό τονωτικό, χρησιμοποιείται για διαταραχές του πεπτικού (δυσπεψία, οξύτητα, κολικοί, τυμπανισμός, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου κτλ.) Αντισπασμωδικό, χαλαρωτικό, απομακρύνει την ένταση και βοήθα στην αϋπνία και τους πόνους της περιόδου. Έχει αντιαλλεργικές και επουλωτικές ιδιότητες.

Echinacea-angustifolia-E-Purpurea

Εχινάτσεα (Echinaceaangustifolia, E. Purpurea)Χρησιμοποιούμενα μέρη: η ρίζα και τα άνθη

Ιδιότητες: Διεγερτικό του ανοσοποιητικού, αυξάνει την αντίσταση σε μολύνσεις από βακτήρια και ιούς. Χρησιμοποιείται στη θεραπεία χρόνιων λοιμώξεων, για δερματικών παθήσεων, μολύνσεων του λαιμού (αμυγδαλίτιδα , φαρυγγίτιδα κτλ.) και γενικότερα προβλημάτων του αναπνευστικού. Βοηθάει στην αντιμετώπιση λοιμώξεων του ουρογεννητικού συστήματος. Χρησιμοποιείται για τα στοματικά έλκη και τις φλεγμονές των δοντιών. Εξωτερικά χρησιμοποιείται ως αντισηπτικό και επουλωτικό.

ginseng

Ελευθερόκοκκος (Eleutherococcussenticosus) - Ginseng Χρησιμοποιούμενα μέρη: το ρίζωμα Ιδιότητες: Είναι τονωτικό, διεγερτικό και ενισχύει τα συστήματα προσαρμογής του οργανισμού. Αυξάνει την αιμάτωση του εγκεφάλου και βελτιώνει τη συγκέντρωση και τη διανοητική ευστροφία. Τονώνει το ανοσοποιητικό, αυξάνει τη ζωτικότητα του οργανισμού και βοήθα σε περιπτώσεις παρατεταμένης εξάντλησης και ατονίας που προέρχονται από υπερβολική εργασία και άγχος.

Lavandula-officinalis

Λεβάντα (Lavandulaofficinalis)Χρησιμοποιούμενα μέρη: άνθη, αιθέριο έλαιο Ιδιότητες: Έχει ηρεμιστική επίδραση στο νευρικό σύστημα και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του άγχους, της αϋπνίας και των πονοκεφάλων. Επίσης είναι πικρό τονωτικό του πεπτικού και χρησιμοποιείται στην αντιμετωπιση της δυσπεψίας και των αερίων. Το αιθέριο έλαιο είναι ισχυρά αντισηπτικό και αντιβακτηριδιακό και Διεγειρει τοπικά την κυκλοφορία του αιματος. Μειώνει τον πόνο και τη φλεγμονή και βοηθά την επούλωση σε πληγές και εγκαύματα.

Melissa-officinalis

Μελισσόχορτο (Melissaofficinalis) Χρησιμοποιούμενα μέρη: τα υπέργεια τμήματα Ιδιότητες: Είναι τονωτικό του νευρικού συστήματος και παράλληλα έχει ηρεμιστική δράση. Χρησιμοποιείται στην αντιμετωπιση της κατάθλιψης, άγχους της νευρικής έντασης και της ταχυπαλμίας νευρικής φύσεως .Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται στην αντιμετωπιση του επιχείλιου έρπη.

Ocimum-basilicum

Βασιλικός (Ocimumbasilicum)Χρησιμοποιούμενα μέρη: τα υπέργεια τμήματα Ιδιότητες: Είναι τονωτικό βότανο και ενισχύει τα συστήματα προσαρμογής του οργανισμού. Μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και χρησιμοποιείται στη θεραπεία του διαβήτη. Ακόμα χρησιμοποιείται ως γιατρικό για προβλήματα του αναπνευστικού (βήχας, βρογχίτιδα ,κτλ.)

Rosmarinus-officinalis

Δεντρολίβανο (Rosmarinusofficinalis)Χρησιμοποιούμενα μέρη: φύλλα, αιθέριο έλαιο Ιδιότητες: Είναι μια πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών και έχει αντιφλεγμονώδη και ήπια αντισηπτική δράση. Διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος προς τον εγκέφαλο ενισχύοντας τη μνήμη και την συγκέντρωση. Επίσης βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής και ενισχύει την τριχοφυΐα. Είναι νευροτονωτικό και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του χρόνιου άγχους και της κατάθλιψης.

Thymus-vulgaris

Θυμάρι (Thymusvulgaris)Χρησιμοποιούμενα μέρη: ταυπέργεια τμήματα του φυτού και το αιθέριο έλαιο Ιδιότητες: Έχει τονωτική επίδραση στον οργανισμό ενισχύοντας τις φυσιολογικές λειτουργίες και ιδιαίτερα το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι ισχυρό αντισηπτικό και αντιμυκητιακό και χρησιμοποιείται στη θεραπεία μολύνσεων του στήθους όπως η βρογχίτιδα και ο κοκίτης. Είναι αποχρεμπτικό και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στην περίπτωση του ξερού ερεθιστικού βήχα. Επίσης έχει τονωτική επίδραση στο πεπτικό και βοήθα στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας και του τυμπανισμού. Εξωτερικά

χρησιμοποιείται για μυκητιάσεις όπως τα ποδιά του αθλητή και η στοματίτιδα, αλλα και για τα τσιμπήματα των εντομών και τις ψείρες.

Urtica-dioica

Τσουκνίδα (Urticadioica)Χρησιμοποιούμενα μέρη: τα φύλλα, οι βλαστοί και η ρίζα Ιδιότητες: Είναι καθαριστικό και αποτοξινωτικό βότανο. Αυξάνει την παραγωγή ούρων και την αποβολή άχρηστων προϊόντων. Έχει αντιαλλεργιογόνο δράση και χρησιμοποιείται για την αλλεργική καταρροή, το άσθμα και τις δερματικές παθήσεις που προκαλούν φαγούρα. Επίσης έχει στυπτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται για την έντονη αιμορραγία της περιόδου. Η τσουκνίδα έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο αλλα και σε βιταμίνη c που διευκολύνει την απορρόφησή του και χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις αναιμίας. Η ρίζα έχει καθιερωθεί πλέον μετά από έρευνες ως φάρμακο για τη θεραπεία του προστάτη και παραδοσιακά χρησιμοποιείται για την πιτυρίδα και την τριχόπτωση.

Zingiber-officinale1Zingiber-officinale-root

Τζίντζερ (Zingiberofficinale)Χρησιμοποιούμενα μέρη: το ρίζωμα Ιδιότητες: Είναι τονωτικό του πεπτικού διευκολύνει την πέψη λιπών και σακχάρων. Χρησιμοποιείται εκτεταμένα για τη δυσπεψία και τον τυμπανισμό, αλλα και για την αντιμετώπιση της πρωινής ναυτίας και της ναυτίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι αντισηπτικό και αντιφλεγμονώδες και χρησιμοποιείται για γαστρεντερικές λοιμώξεις .Επίσης είναι θερμαντικό και καταπραϋντικό για το βήχα και χρησιμοποιείται για τα κρυολογήματα και τα προβλήματα του αναπνευστικού. Τέλος βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος προς την επιδερμίδα και χρησιμοποιείται για τις χιονίστρες και την αντιμετώπιση της κακής κυκλοφορίας στα άκρα.

© Άννα Παπαδοπούλου, για το Blackstate.gr

21 απο τις πιο Θρεπτικές τροφές που υπάρχουν

21 απο τις πιο Θρεπτικές τροφές που υπάρχουν

ginger

Βερύκοκα

verikoka

Περιέχουν την Β-Καροτίνη η οποία βοηθάει στην προστασία των ματιών. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη Α και περιέχει υδατάνθρακες, πεκτίνη, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β2, β-καροτένιο, σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο και σχεδόν όλα τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, ενώ συνάμα αποτελεί κύρια πηγή κυτταρινών.

Αβοκάντο

Avocado

Περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες, μαγνήσιο, κάλιο, γλουταθιόνη (μία φυτοχημική ουσία η οποία έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες), βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Κ, ψευδάργυρο και σίδηρο απ' όσες τα άλλα φρούτα που καταναλώνονται ευρέως.Το ελαϊκό οξύ τους, ένα ακόρεστο λιπαρό, βοηθάει στη μείωση της χοληστερίνης.

Βατόμουρα

berries

Περιέχουν ένα αντιοξειδωτικό οξύ που εμποδίζει την ανάπτυξη καρκινογόνων κυττάρων. Επίσης περιέχουν τη βιταμίνη C,τη βιταμίνη Ε, αλλά και τη βιταμίνη Κ, που είναι πολύ σημαντική για τα οστά.Ακόμη περιέχουν φυτοοιστρογόνα που έχουν ήπια δράση που μοιάζει με αυτήν των οιστρογόνων που εκκρίνει ο γυναικείος οργανισμός. Περιορίζουν τον κίνδυνο θρομβώσεων, εγκεφαλικών, καρδιακών αρρυθμιών, μειώνουν τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια και ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση. Τα μούρα είναι πλούσιες πηγές σιδήρου, ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου και σεληνίου. Η παρουσία τους σε επαρκείς ποσότητες στον οργανισμό είναι καθοριστική για πολλές ζωτικές λειτουργίες.

Πεπόνι

peponi

Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και Β-καροτίνη, και τα δύο ισχυρά αντιοξειδωτικα. Επίσης περιέχει βιταμίνες Α, θειαμίνη, νιασίνη, Β6 και πολύ κάλιο που βοηθάει στη μείωση της πίεσης του αίματος.

Ντομάτα

tomato

Τα κυριότερα θρεπτικά συστατικά της ντομάτας είναι Βιταμίνη C, Βιταμίνη  Α, Σίδηρο, Κάλιο, Ασβέστιο κι επίσης περιέχει μία απο τις πιο ισχυρότερες καροτινοειδής ουσίες,μία χρωστική ύλη,το λυκοπένιο, και λειτουργεί σαν αντιοξειδωτικό. Είναι καλό η ντομάτα να τρώγεται με λάδι διότι το λυκοπένιο απορροφάται καλύτερα με λίγο λίπος.

Σταφίδες

sultanas

Στις σταφίδες αφθονούν οι φυτικές ίνες.Αυτές οι μικρές φύτρες είναι σπουδαία πηγή σιδήρου, η οποία βοηθάει το αίμα να μεταφέρει οξυγόνο, κάτι το οποίο χρειάζονται περισσότερο οι γυναίκες ιδίως κατά τη διάρκεια της περιόδου τους.Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι σταφίδες περιέχουν ουσίες που καταπολεμούν βακτήρια στο στόμα τα οποία ευθύνονται για την τερηδόνα και την ουλίτιδα.

Σύκο

suko

Είναι μια καλή πηγή καλίου, και της βιταμίνη Β6, η οποία είναι υπεύθυνη για την παραγωγή σεροτονίνης που είναι ένας νευροδιαβιβαστής. Σε χαμηλά επίπεδα προκαλεί κατάθλιψη, ενώ σε υψηλά τονώνει τη καλή διάθεση. Επίσης μειώνει τη χοληστερίνη και την κατακράτηση υγρών.

Λεμόνια και Λάιμ

lemon-lime

Περιέχουν τη λεμονίνη, τη φουροκουρομαρίνη και τη βιταμίνη C, όπου όλλα τους βοηθούν στη πρόληψη καρκίνου. Το λεμόνι, επειδή ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα (αυξάνοντας τα λευκά αιμοσφαίρια) θεωρείται και άριστο αιμοστατικό και είναι πολύ αποτελεσματικό κυρίως για την καταπολέμηση της υψηλής πίεσης.

Κρεμύδια

kremydi

Περιέχουν μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών ενώσεων όπως η φλαβονοειδή ουσία quercetic η οποία εξουδετερώνει βλαβερές ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που δημιουργούνται συνεχώς από το φυσιολογικό μεταβολισμό. Εμποδίζει την οξείδωση της λιποπρωτεΐνης LDL που είναι χημική αντίδραση η οποία έχει σημαντικό ρόλο στην πρόκληση αθηροσκλήρυνσης και στεφανιαίας νόσου της καρδίας. Επίσης η quercetin των κρεμμυδιών συμβάλλει στην προστασία και ανανέωση της βιταμίνης Ε και στην εξουδετέρωση σχηματισμών μεταλλικών ιόντων.Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κρεμμυδιών, μειώνει τον κίνδυνο για έλκος στο στομάχι.

Αγκινάρα

artichoke

Η αγκινάρα αποτελεί πολύ καλή πηγή διαιτητικών ινών, χαλκού, μαγνησίου, φωσφόρου, μαγγανίου, βιταμίνης Κ, βιταμίνης C και καλή πηγή σιδήρου, όλων των βιταμινών του συμπλέγματος Β και καλίου. Περιέχει, επίσης, φλαβονοειδή. Οι κατεψυγμένες αγκινάρες έχουν σημαντικές απώλειες σε σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκό και βιταμίνη C , αλλά μεγαλύτερη συγκέντρωση σε φυλλικό οξύ.Οι ευεργετικές επιδράσεις της αγκινάρας στην υγεία προκύπτουν κυρίως από δύο συστατικά που περιέχει, την κυναρίνη και τη σιλιμαρίνη. Η κυναρίνη, η οποία βρίσκεται στα φύλλα της αγκινάρας, βοηθά στην ανακούφιση γαστρεντερικών προβλημάτων, τα οποία προκύπτουν από αδυναμία του οργανισμού να πέμψει τα λίπη της τροφής εξαιτίας μειωμένης έκκρισης της χολής. Η κυναρίνη ενεργοποιεί την παραγωγή από το ήπαρ και την έκκριση της χολής, ώστε ανακουφίζει από στομαχική διαταραχή, ναυτία, μετεωρισμό και κοιλιακό πόνο.

Τζίντζερ

ginger

Κύρια συστατικά του φυτού είναι υδατάνθρακες  (με το άμυλο ως  κυριότερο συστατικό) διάφορα λιπίδια (π.χ. παλμιτικό,ελαϊκό,λινελαϊκό, καπρικό, στεατικό, λινολενικό, αραχιδικό, τριγλυκερίδια, φωσφατιδικό οξύ, λεκιθίνες, ginger-γλυκολιπίδια Α,Β και C),  επίσης, περιέχει ελαιορητίνες.  Τα αιθέρια έλαια που περιέχονται στην πιπερόριζα είναι β- βισαβολένιο και τζιντζιμπερένιο, τζιντζιβερόλη, τζιντζιβερενόλη,  α-κουρκουμένιο, β-σεσκιφελλανδρένιο, β-σεσκιφελλανδρόλη και πολυάριθμοι μονοτερπενικοί υδρογονάνθρακες, αλκοόλες και αλδεϋδες.
Αλλα συστατικά του φυτού είναι διάφορα αμινοξέα (π.χ.αργινίνη, ασπαρτικό οξύ, κυστεϊνη, γλυκίνη, ισολευκίνη, λευκίνη, σερίνη, θρεονίνη και βαλίνη), πρωτεΐνες, ρητίνες, διτερπένια (γαλανολακτόνη), βιταμίνες, ειδικά νικοτινικό οξύ(νιασίνη)  και βιταμίνη Α και ανόργανα στοιχεία.Το εκχύλισμα τζίντζερ καταστέλλει σημαντικά την ανάπτυξη βακτηρίων, ενώ έχει και μυκητοκτόνες ιδιότητες. Τα αιθέρια έλαια του τζίντζερ δρουν ενάντια στους ρινοϊούς και χρησιμοποιείται συχνά για την αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος.

Μπρόκολο

broccoli

Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία . Αποτελεί μία από τις πιο πλούσιες πηγές βιταμίνης C, βιταμίνης Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β9, Β12 και βιταμίνης Α. Επίσης, περιέχει ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και ψευδάργυρο.
Και το καλύτερο είναι πως περιέχει όλα αυτά τα στοιχεία σε μεγάλες ποσότητες!Ακόμα, το μπρόκολο περιέχει ουσίες οι οποίες δρουν προληπτικά κατά του καρκίνου.

Σπανάκι

spanaki

Αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, βιταμίνης Α, μαγγανίου, μαγνησίου, σιδήρου, βιταμίνης C, βιταμίνης Β 2 , ασβεστίου και πολλών αντιοξειδωτικών ουσιών. Αποτελεί, επίσης, εξαιρετική πηγή της βιταμίνης φυλλικό οξύ, το οποίο απομονώθηκε για πρώτη φορά από το σπανάκι. Παρέχει καλή ποσότητα διαιτητικών ινών και σημαντική πρωτεΐνης. Είναι, επίσης, πλούσιο σε β-καροτένιο και άλλα καροτενοειδή, όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη.

Κολοκύθι

kolokithi

Είναι πολύ πλούσιο σε μαγγάνιο και βιταμίνη C. Αποτελεί, επίσης, καλή πηγή μαγνησίου, βιταμίνης Α, φυτικών ινών, ασβεστίου, καλίου, φωσφόρου και φυλλικού οξέος. Πρόσφατες μελέτες συσχέτισαν το κολοκύθι με μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Σκόρδο

skordo

Το σκόρδο περιέχει ισχυρές θειούχες ενώσεις, με γνωστότερη και πιο δραστική την αλισίνη, στην οποία οφείλει και τη χαρακτηριστική μυρωδιά του. Η αλισίνη αποτελεί το φυσικό «προστάτη» του σκόρδου κατά των επιθέσεων από έντομα και μικροοργανισμούς. Επιπλέον, το σκόρδο είναι πλουσιότατο σε μαγγάνιο, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη C, ενώ θεωρείται και καλή πηγή σεληνίου.

Κυδώνι

kidoni

Η θρεπτική αξία του φρούτου έγκειται κυρίως στη βιταμίνη C που περιέχει. Το φρούτο περιέχει επίσης μεγάλες ποσότητες τανίνης και λιθώδη κύτταρα. Το ωμό κυδώνι χρησιμοποιείται και ως βότανο κατά της διάρροιας. Επιπλέον, οι σπόροι του έχουν αποχρεμπτικές και μαλακτικές ιδιότητες. Τα κυδώνια τονώνουν επίσης την όρεξη, καταπραΰνουν το ερεθισμένο στομάχι και διευκολύνουν την ηπατική και νεφρική λειτουργία.

Φακές

fakies

Οι φακές, όπως και τα φασόλια, αποτελούν πολύ καλή πηγή μακρο- και μικροθρεπτικών συστατικών. Μαζί με τα φασόλια είναι η καλύτερη πηγή καλής ποιότητας φυτικής πρωτεΐνης και, συνυπολογίζοντας το ότι είναι φτωχές σε λίπος, συνολικές θερμίδες, νάτριο και δεν περιέχουν χοληστερόλη, καθίστανται απαραίτητο τρόφιμο σε ένα διαιτολόγιο με υγιεινές επιλογές. Όπως ισχύει και με τα φασόλια, οι φακές αποτελούν πλούσια πηγή διαιτητικών ινών και είναι η καλύτερη πηγή φυλλικού οξέος στη δίαιτα. Είναι εξαιρετική πηγή μολυβδαίνιου, και πολύ καλή πηγή χαλκού, σιδήρου, μαγγανίου και φωσφόρου και καλή πηγή θειαμίνης (βιταμίνης Β 1 ), πυριδοξίνης (βιταμίνης Β 6 ), παντοθενικού οξέος και ψευδαργύρου. Συνεισφέρουν, επίσης, στη δίαιτα σημαντική ποσότητα μαγνησίου, καλίου, ριβοφλαβίνης (βιταμίνη Β 2 ), νιασίνης (βιταμίνη Β 3 ) και σεληνίου. Επιπλέον, οι φακές είναι πολύ καλή πηγή ισοφλαβονοειδών και φυτο-οιστρογόνων.

Φυστίκι αραπικο

peanuts

Τα αράπικα φυστίκια είναι εξαιρετική πηγή των βιταμινών της νιασίνης και του φυλλικού οξέος. Περιέχουν φυτικές στερόλες, ουσίες που σε υψηλά ποσά συμβάλλουν στη μείωση της απορρόφησης της χοληστερόλης. Επίσης το φυλλικό οξύ βοηθά στην αναγέννηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και προστατεύει από την αναιμία και τη θρομβοπενία.

Γιαούρτι

yogurt

Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε πολύτιμα για τον άνθρωπο θρεπτικά συστατικά: πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ υπάρχουν και ικανοποιητικές ποσότητες μαγνησίου, καλίου και βιταμινών Α και D. Οι πρωτεΐνες του γιαουρτιού είναι ανώτερες του γάλακτος, το ασβέστιο είναι περισσότερο γιότι τα συστατικά περιέχονται σε συμπυκνωμένη μορφή. Ακόμα ρυθμίζει τη λειτουργία των εντέρων και καταστέλλει τις λοιμώξεις. Η περιεκτικότητά του σε ‘’ζωντανά’’ βακτήρια συμβάλλει στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.Το γιαούρτι περιέχει και προσταγλανδίνες που προστατεύουν τα τοιχώματα του στομάχου από ερεθιστικές ουσίες όπως το αλκοόλ και ο καπνός.

Σολομός

solomos

ο σολομός είναι πλούσιος σε νιασίνη, παντοθενικό οξύ, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη D, βιταμίνες της ομάδας Β (κυρίως Β6  και Β12), σελήνιο και φώσφορο. Είναι μια τροφή με υψηλή θρεπτική αξία, καθώς είναι ιδιαίτερα πλούσια στα ‘καλά’ λιπαρά και πιο συγκεκριμένα στο αντιφλεγμονώδες εικοσιπεντανοικό οξύ (ΕΡΑ) και δοκοσαεξανοικό οξύ (DHA), τα οποία χρησιμοποιούνται ως φάρμακο για την ελάττωση της πηκτικότητας του αίματος, της χοληστερόλης και κατά της εκδήλωσης εγκεφαλικών επεισοδίων και αρρυθμίας. Έχουν δηλαδή μια εξαιρετικά θετική επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία, βοηθώντας, συνάμα, σημαντικά στην ρύθμιση του διαβήτη τύπου ΙΙ αλλά και της υπέρτασης, (κυρίως λόγω των ω-3 λιπαρών οξέων που διαθέτουν). Συν τοις άλλοις, συνδράμουν στην ελάττωση της κατάθλιψης, των προβλημάτων όρασης, της ψωρίασης της νόσου Alzheimer, των αρθριτικών και της οστεοπόρωσης και παράλληλα συμβάλουν στην επανάκτηση της μνήμης και της αύξησης της αντοχής στο αλκοόλ, εξαιτίας της ακετυλοχολίνης που περιέχουν. Τα ω-3 λιπαρά οξέα συντελούν στη βελτίωση της διάθεσης και τη μείωση του άγχους.

Τρούφα (μανιτάρι)

troufa

Περιέχει άριστη ποιότητα πρωτεΐνης και αμινοξέων, αρκετές φυτικές ίνες, μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία (όπως σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, χαλκό, ψευδάργυρο), αλλά και βιταμίνες (Β1, Β2, Β3, Β12, D). Της αποδίδονται επίσης θεραπευτικές δράσεις κατά των μυϊκών και αρθριτικών πόνων (λόγω του καλίου) και των υψηλών επιπέδων χοληστερίνης (λόγω παντοθενικού οξέος). Τέλος είναι γνωστή κυρίως για τις ισχυρές αφροδισιακές της ιδιότητες. Η σπανιότητα και το άρωμά της προσδίδουν ιδιαίτερη αφροδισιακή αξία, ενώ σύμφωνα με διάφορες παραδόσεις η κατανάλωση τους από τον άνδρα κατά το γάμο, θεωρείτο καλό εφόδιο για την επίτευξη των συζυγικών του καθηκόντων.

© Άννα Παπαδοπούλου, για το Blackstate.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου